01:58, pet, 26. Apr

Cene nafte rahlo nižje





Cene nafte so se po torkovem padcu v današnjem azijskem trgovanju še nekoliko znižale. Med vlagatelji po poročanju nemške tiskovne agencije dpa vlada negotovost, ker se velike dobaviteljice nafte v okviru skupine Opec+ še vedno niso uspele dogovoriti o omejitvah črpanja v naslednjem letu.

FOTO: Pixabay.com

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena januarja, je treba trenutno odšteti 47,25 dolarja, kar je 17 centov manj kot ob koncu torkovega trgovanja. Teksaška nafta za dobavo januarja se je pocenila za 11 centov na 44,44 dolarja. Črno zlato se je v obsegu med 0,5 dolarja in dolarjem pocenilo že v torek.

Na trgu vlada negotovost

Na naftnem trgu vlada negotovost, saj pogajalci Opec+, ki združuje članice kartela Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in nekaterih drugih večjih dobaviteljic na čelu z Rusijo, kljub intenzivnim pogajanjem še niso našli dogovora o politiki črpanja nafte v naslednjem letu. Po poročanju dpa naj bi bil nov krog pogajanj zaradi nesoglasij danes. Po neuradnih informacijah naj bi bile razlike v pogledih med dvema velikima zalivskima naftnima državama, Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati.

Povečanje proizvodnje ali ne?

Pogajalci članic Opec+ razpravljajo o tem, ali naj za stabilizacijo cen dobaviteljice nafte v začetku prihodnjega leta povečajo svojo proizvodnjo načrpane nafte ali naj ostanejo pri dogovorjenih obstoječih količinah. Zagovorniki povečanja proizvodnje izpostavljajo, da bi lahko učinkovito cepivo proti covidu-19 spodbudilo povpraševanje po nafti, nasprotniki pa med drugim izpostavljajo, da postopek cepljenja zahteva čas, zato takojšnje povečanje proizvodnje ni smiselno.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.