04:34, ned, 28. Jul

Cene nafte še naprej padajo





Cene nafte so se tudi danes v azijskem trgovanju znižale. Nadaljnji padec cen je pripisati zaskrbljenosti, da bo zaostrovanje denarne politike občutno upočasnilo gospodarsko rast in povzročilo manjše povpraševanje po nafti in njenih derivatih. Naftni trg danes sicer z zanimanjem pričakuje objavo novih podatkov o zalogah v ZDA.

Za 159-litrski sod nafte brent je bilo treba danes v azijskem trgovanju odšteti 92,52 dolarja, kar je 65 centov manj kot v torek. Ameriška nafta se je pocenila za 62 centov na 86,69 dolarja.

Cene nafte so nedavno navzdol potisnile skrbi zaradi visoke inflacije v ZDA, zaradi katere denarne oblasti zvišujejo obrestne mere. Višje obrestne mere upočasnijo gospodarstvo, to pa vodi v manjše povpraševanje po nafti, bencinu in dizlu. Poleg tega tvegane naložbe, kamor sodi surova nafte, na splošno bolj čutijo posledice višjih obrestnih mer, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trg sicer čez dan pričakuje objavo novih podatkov o ameriških zalogah nafte, ki imajo velik vpliv na gibanje cen, saj kažejo razmerje med ponudbo in povpraševanjem. Po podatkih Ameriškega inštituta za nafto (API) so se zaloge v zadnjem obdobju občutno povečale.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.