19:22, čet, 4. Jul

Cene poslovnih nepremičnin krepko navzgor





V letošnjem 3. četrtletju so se cene poslovnih nepremičnin krepko zvišale, in sicer za 7,2 %. Podražile so se tako pisarne kot tudi trgovski in storitveni lokali. S tem se nadaljuje triletno obdobje nenehne rasti cen. Število prodaj ostaja majhno, navaja SURS.

Znatna rast cen poslovnih nepremičnin tako na četrtletni ravni …

V primerjavi s četrtletjem prej so bile cene poslovnih nepremičnin, tj. lokalov in pisarn skupaj, v 3. četrtletju višje za 7,2 %. K skupnemu dvigu cen je že drugo četrtletje zapored odločilno prispevala krepka podražitev trgovskih in storitvenih lokalov (za 10,9 %), podražile pa so se tudi pisarne (za 3,4 %).

Kljub četrtletnim nihanjem cen se nadaljuje trend postopne rasti cen poslovnih nepremičnin, ki traja že tri leta. Rast cen trgovskih in storitvenih lokalov je doslej zaostajala za rastjo cen pisarn, s podražitvami v zadnjih dveh četrtletjih pa se je zaostanek precej zmanjšal. Cene pisarn so bile v opazovanem četrtletju za 47,8 % višje kot leta 2015, cene trgovskih in storitvenih lokalov pa za 35,5 %.

Četrtletno število prodanih poslovnih nepremičnin (181) je bilo najmanjše v zadnjih treh letih, skupna vrednost vseh prodanih nepremičnin pa je bila celo nekoliko višja od vrednosti iz predhodnih četrtletij.

… kot tudi na letni ravni

Cene poslovnih nepremičnin so se na letni ravni dvignile še dvanajsto zaporedno četrtletje (za 9,3 %), predvsem zaradi rasti cen trgovskih in storitvenih lokalov (podražili so se za 16,2 %), medtem ko so bile cene pisarn višje za 6,0 %.

vir: SURS

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.