23:03, tor, 6. Avg

Cerar državnemu zboru predlagal razrešitev Bizjak Mlakarjeve





Premier Miro Cerar je državnemu zboru predlagal razrešitev ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar. Kot je zapisal v obrazložitvi, je ministrica s svojim delovanjem, predvsem pa nedelovanjem, povzročila oziroma sprožila za slovensko kulturo negativne posledice in procese.

Ministrica za kulturo Liljana Bizjak Mlakar

Zadnji tak primer neustreznega ravnanja ministrice je po Cerarjevih navedbah povezan z neizpolnitvijo sklepov vlade o prenosu upravljanja rudnika ter vseh s tem povezanih nalog na Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija. Leta 2014 so bile zagotovljene pravne podlage za nemoteno izvedbo postopkov, povezanih z večletnim procesom rešitve vprašanja rudnika živega srebra v Idriji ter njegove neprecenljive tehniške dediščine, je spomnil.

Kljub temu pa je lani prišlo do zastoja pri izvedbi postopkov “zaradi načelnega nasprotovanja ministrice”. Center ni mogel opravljati svojih z ustanovitvenim aktom določenih nalog, financiranje je bilo bistveno okrnjeno, četudi so bila sredstva na voljo, je pojasnil premier.

Dodal je, da ministričino iskanje drugačnih rešitev ni prineslo rezultatov, “izgubljen je bil čas in priložnosti za konstruktivno reševanje – nenazadnje položaja zaposlenih na Rudniku živega srebra Idrija, ki bo s koncem aprila dokončno likvidiran”. Trditve o domnevno vsiljenem preseganju obveznosti ministrstva in poseganju na gospodarsko področje brez primernih finančnih in kadrovskih zmožnosti pa je označil kot “najmanj zavajajoče”.

Vladni sklep namreč po njegovih besedah razmejuje financiranje in izvajanje nadzora porabljenega denarja javnega zavoda glede na delovna področja vključenih resorjev. Gospodarsko ministrstvo tako financira nujno potrebno vzdrževanje in monitoring jamskega kompleksa, ministrstvo za kulturo pa skrbi za mednarodno prepoznavno kulturno dediščino idrijskega rudnika, je pojasnil Cerar.

Da ministrica zavaja z izjavami, da po zakonodaji izvaja vse, kar mora in kar je prav, je ocenil tudi župan Občine Idrija Bojan Sever. Kultura zaradi financiranja vzdrževanja idrijskega rudnika po njegovih besedah ne bi bila prav nič prikrajšana, denar za to investicijsko vzdrževanje rudnika živega srebra pa je denar pod postavko ministrstva za gospodarstvo, je potrdil.

Sklep, da mora javni zavod Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, ki sodi pod okrilje ministrstva za kulturo, bdeti nad aktivnostmi vzdrževanja nezalitega dela jame in monitoringom vplivnega območja rudnika Idrija, je že septembra 2014 sicer sprejela ministrska ekipa Alenke Bratušek, Cerarjeva vlada pa mu je pritrdila.

Sredi marca je vlada poudarila, da mora Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija začeti z izvajanjem nalog. Na ministrstvu za kulturo so izrazili pomisleke, da mora javni zavod pod okriljem ministrstva za kulturo ukvarjati z rudarstvom ter da za izvajanje sklepov vlade nimajo ustrezne pravne podlage.

Cerar je Bizjak Mlakarjevi v predlogu za razrešitev očital tudi pomanjkanje povezovalne vloge pri (ne)izvrševanju Nacionalnega programa za kulturo. V DZ je izjavila, da ga ne namerava upoštevati, hkrati pa ni predlagala sprememb. To je bil eden pomembnih razlogov za odstop večine članov takratnega Nacionalnega sveta za kulturo.

Na ministrstvu tudi niso pripravili prenove kulturnopolitičnega modela, čeprav o tem govori koalicijski sporazum, je opozoril. Tudi sicer bi bilo po njegovem prepričanju potrebnih več pomembnih zakonodajnih pobud, med drugim prenova medijske zakonodaje, ministrstvo pa je pripravilo le nekaj novel zakonov.

Po Cerarjevih besedah torej delo Bizjak Mlakarjeve “ni dovolj učinkovito in ni združljivo z delovanjem vlade”, zato ji je predlagal naj odstopi, ker tega sama ni storila, pa je DZ predlagal, naj postopek njene razrešitve izvede v najkrajšem možnem času. Najverjetneje je, da bo DZ o razrešitvi odločal po prvomajskih praznikih. Ministrica bo razrešena, če bo tak predlog podprla večina poslancev.

Ker mesto ministra za kulturo pripada koalicijski stranki DeSUS, Cerar od predsednika te stranke Karla Erjavca pričakuje, da bo čim prej podal predlog kandidata za novega kulturnega ministra, že 14. po vrsti v samostojni Sloveniji. V DeSUS se o tem sicer že pogovarjajo, a o imenih še ne želijo špekulirati. Tudi o tem, kako bodo glasovali o razrešitvi ministrice iz lastnih vrst, se še niso odločili.

Vodja njihovih poslancev Franc Jurša je v izjavi novinarjem v DZ sicer ocenil, da se bodo uskladili in verjetno tudi enotno glasovali. Po njegovih besedah je Bizjak Mlakarjeva delala po svojih močeh, “je pa dejstvo, da nekaterih zadev ni razumela in da je v odnosih s premierjem Mirom Cerarjem zatajila”.

Bizjak Mlakarjeva ima pravico, da se vrne v poslanske klopi DeSUS, k vrnitvi poslanskega mandata je za zdaj niso pozvali. Jurša poudarja, da si želijo z njo tvornega sodelovanja, čeprav meni, da bo to verjetno nekaj časa težko.

Na ministrstvu za kulturo so medtem za STA pojasnili, da se Bizjak Mlakarjeva za zdaj ne bo več javno odzivala.

V največji vladni stranki SMC stojijo za Cerarjevim predlogom za razrešitev, saj menijo, da ministrica ni izpolnjevala osnovnih nalog, ob tem pa še opozarjajo, da ministrov za nedoločen čas v tej vladi ni. V najmanjši koalicijski stranki SD pa po besedah predsednika Dejana Židana stališča še niso zavzeli.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.