00:29, sob, 20. Apr

Čez 14 dni se začne pouk, Mestna občina Maribor pa ne da vsebinsko polnih odgovorov o sanaciji in organizaciji pouka na Osnovni šoli Tabor I





Zapletov pri načrtovani energetski sanaciji Osnovne šole Tabor I ni konca in kraja. Medtem, ko se starši otrok, vodstvo in zaposleni šole sprašujejo, kdaj se bo sanacija, ki je bila načrtovana v začetku tega šolskega leta začela, Mestna občina Maribor kot lastnica šole in odločujoča še ni dala vseh jasnih pojasnil o poteku sanacije, predvsem pa o organizaciji pouka za več kot 600 učencev te šole.

Na nas se je obrnilo v začetku avgusta nekaj staršev, ki niso vedeli in še zdaj ne vedo, kdaj se bo začela energetska sanacija Osnovne šole Tabor I. Ravnateljica Martina Rajšp se je še isti dan, 9. avgusta 2022, ko smo ji poslali vprašanja, odzvala.

Starši se bojijo, da bo kako dotrajano okno zgrmelo na učence

Vprašanja, ki zanimajo tako starše in učence kot tudi vodstvo šole, so pomembna z več vidikov. Na prvem mestu gre za varnost otrok. Med drugim se namreč obeta pri energetski sanaciji menjava dotrajanih oken. Te se zdaj večinoma sploh ne dajo odpreti ali pa zelo težko. Nekatere starše je strah, da bo kako okno padlo na učence, sploh zaradi tega, ker bi morali v šoli v naslednjem šolskem letu poskrbeti za redno prezračevanje večkrat na dan zaradi preprečevanja okužbe s koronavirusom. Ravnateljica Martina Rajšp še vse do včeraj ni dobila odgovorov od Mestne občine Maribor na vprašanja, kdaj se bo sploh energetska sanacija objekta začela. Še pozno spomladi je bilo govora, da bodo prva uvajalna dela stekla poleti, s septembrom pa bi začeli konkretna dela. To pa se ni zgodilo. Oken se tako septembra zagotovo še ne bo dalo odpirati.

Mestna občina Maribor ni sporočila datuma začetka energetske sanacije

Po večkratnih poizvedbah so nam danes na MOM odgovorili na naša vprašanja, da uvedba v delo še ni bila izvedena. Datuma uvedbe v delo in začetka energetske sanacije nam niso javili. MOM smo vprašali še, kako bo sanacija potekala, po fazah ali naenkrat po celem objektu. Zapisali so, da se bo sanacija “začela s fasadnim ovojem s stavbnim pohištvom po posameznih prostorskih segmentih, nato v sledi naslednjem letu še sanacija kotlovnice in notranje razsvetljave”. Odgovorili so nam, da je predvideno “segmentno – rotirajoče delo po ovoju stavbe z vzporednim delom znotraj objekta na istih segmentih”. To pa naj bi po njihovih besedah omogočalo rotacijo razredov znotraj šole.  Posameznih časovnih faz sanacije nam niso predstavili ne po predvidenih ali načrtovanih datumih, niti ne tako, da bi zapisali, kaj bodo delali v nekaj tednih ali v nekaj mesecih, preden se bodo lotili naslednje faze. Zapisali so le , da se bo sanacija “pričela s fasadnim ovojem s stavbnim pohištvom po posameznih prostorskih segmentih, nato v sledi naslednjem letu še sanacija kotlovnice in notranje razsvetljave”.

Pomanjkljive, skoraj nične informacije o izvajanju pouka med sanacijo

Ključna vprašanja tako za starše, ki se morajo organizirati v primeru dvoizmenskega pouka ali sprememb lokacije pouka, kot tudi za vodstvo šole in zaposlene, ki bi prav tako morali odgovore prejeti čim prej, je tudi samo organiziranje pouka med izvedbo energetske sanacije. O tem odloča Mestna občina Maribor kot lastnica. Zato smo na MOM poslali vprašanja o tem, ali se bodo učenci morali seliti na drugo lokacijo, kjer bi bil pouk, ali bodo ostali med sanacijo v matični šoli, ali se bodo morali seliti iz ene učilnice v drugo, ali bodo uvedli dvoizmenski pouk, kako bo poskrbljeno za varnost učencev in zaposlenih. Pa tudi, ali se je starše otrok o vsem tem že obvestilo. Od MOM smo dobili le skop odgovor: “Izvajalec bo pristopil k segmentni izvedbi v celoti, kar bo omogočalo rotacijo razredov znotraj šole. Za varnost učencev in zaposlenih bo poskrbljeno v skladu z varnostnim načrtom gradnje oz. energetske sanacije. Starši bodo obveščeni pravočasno pred začetkom del.”

Kljub temu, da smo na odgovore MOM čakali kar sedem dni,  kar je po Zakonu o medijih skrajni rok za odgovore na novinarska vprašanja, nismo dobili celovitih, vsebinsko polnih odgovorov . Pred dvema dnevoma so nam na naš ponovni poziv po odgovorih zapisali, da nam bodo odgovorili v najkrajšem možnem času in da “vodja projekta, ki vodi dela na OŠ Tabor I, je bil odsoten, želeli pa smo vam posredovati čim bolj vsebinsko polne odgovore”. Danes smo odgovore končno dobili, a niso niti celoviti, niti vsebinsko polni.

Zamenjati bi bilo treba radiatorje, a naj bi jih po prvotnem planu energetske sanacije le nekaj

Srž problema se skriva v neinformiranju ključnih javnosti vodstva šole in staršev z učenci

Ravnateljica OŠ Tabor I Martina Rajšp je na naša vprašanja o tem, kdaj in kako se bo začela sanacija, ki bi se morala po napovedih začeti avgusta ali septembra, odgovorila še isti dan, 9. avgusta 2022, da “ta trenutek še ni znano, kaj in kako se bo obnova pričela”. In da se staršev do takrat še ni obveščalo o organizaciji pouka med sanacijo. Dodala je še: “ko bodo znani definitivni datumi in dela ter posledično spremembe v organizaciji pouka, bodo starši takoj obveščeni. Žal, za enkrat še res ni dorečeno … Na žalost.”  Včeraj, 17. avgusta 2022,  nam je podravnateljica iste šole dejala, da še vedno niso informirani o tem, kako naj bi potekal pouk, kdaj točno se naj bi začela energetska sanacija in kako.

Ravnateljica je staršem poslala dopis o začetku pouka, v katerem je zapisala, da še ne more načrtovati pouka med sanacijo

Podravnateljica pa nam je potrdila, da je ravnateljica pred dnevi poslala dopis staršem o začetku pouka. Obvestila jih je, da se “že nekaj časa na šoli izjemno trudimo, da bi lastnica naše šole, torej Mestna občina Maribor pristopila k obnovi dotrajane zgradbe. Naša prizadevanja so sedaj na točki, ko vsi deležniki usklajujejo projekt (in ja, jasno, da brez zapletov ne gre). Ta trenutek se še ne ve, kdaj in kako bodo dela potekala, gotovo pa se ne bodo pričela v mesecu septembru 2022. Posledično v šoli še ne moremo načrtovati, kako bo potekal pouk med obnovo šole. Vsi pogovori na to temo so zaenkrat še preuranjeni”.

Pa vendar, v drugi polovici avgusta smo. Čez točno 14 dni se začne pouk. Starši postavljajo vse več vprašanj, vodstvo šole pa nanje ne more odgovoriti, ker niti samo ne dobi odgovorov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.