08:39, pet, 19. Apr

Civilna družba: Usodo vode smo vzeli v svoje roke, na referendum po zmago





“Ne želimo, da dostop do rek in jezer postane plačljiv. Ne želimo, da voda postane privilegij elite. Dostop do vode je pravica vseh prihodnjih generacij,” je na današnji novinarski konferenci povedal Uroš Macerel iz društva Eko krog. Po zbranih podpisih za referendum za vodo je pred civilno družbo namreč zdaj naslednji korak: referendumska kampanja.

Betonsko obrežje reke Drave na Lentu.

Namen: “preprečiti sprejem škodljivega zakona o vodah”

Raznoliko civilno družbo je letošnjo pomlad povezal jasen namen: vzeti usodo vode v svoje roke in preprečiti sprejem škodljivega zakona o vodah. Po več kot 52.000 zbranih overjenih podpisih, ki so bili potrebni za razpis referenduma, v maju, nas ta sedaj čaka 11. 7. 2021, so povedali. Na njem bomo odločali o naši prihodnosti. “Danes je začetek referendumske kampanje, v kateri se bo za zaščito slovenskih voda povezalo ogromno ljudi iz cele Slovenije. Oblikovala se je namreč močna skupina prostovoljcev, skupina civilne družbe in nevladnih organizacij, ki imajo jasen cilj zmagati na referendumu,” je povedal Uroš Macerl, dolgoletni okoljski aktivist in kmet, iz Eko kroga. Pri tem je poudaril, da so v kampanji za varovanje vode dobrodošli vsi: “Ker voda ni ne leva ne desna, in ker ta sporni zakon o vodah uničuje prihodnost vseh nas, smo včeraj tudi na čisto vse parlamentarne stranke poslali pisma, v katerih smo jih pozvali, da se nam pridružijo pri kampanji za varovanje vode.”

Pozidava obal in obrežij pomeni tudi onesnaževanje podtalnice in s tem tudi pitne vode

Pravijo, da so številni razlogi PROTI škodljivemu zakonu: škandalozen postopek sprejemanja zakona, ogroženost ekosistemov in nevarnost za pitno vodo. Predstavnik Civilne iniciative Danes! Miha Stegel je strnjeno predstavil, zakaj je treba 11. 7. na referendumu obkrožili PROTI: “Prepričani smo, da se minister Vizjak zelo dobro zaveda, da zakon ogroža naše vode in s tem naša življenja. Škodljivi členi so bili v zakon dodani na skrivaj, o njih nismo imeli možnosti razpravljati. Obale rek bodo po novem pozidane, obisk obale pa si bodo lahko privoščili samo tisti, ki bodo lahko plačali nočitev v hotelu, kavo v lokalu ali vstopnico za plažo.” Pozidava obal in obrežij pomeni tudi onesnaževanje podtalnice in s tem tudi pitne vode. Zaključil je z opozorilom: “Minister za okolje in direkcija za vode očitno nista pripravljena zaščititi pitne vode pred podjetji in posebnimi interesi. Edina prava in zadnja varovalka smo ljudje sami. Glasujmo proti škodljivemu zakonu.”

“To bo najlepša kampanja na svetu.”

Alenka Kreč Bricelj je med zbiranjem podpisov koordinirala skupino več sto prostovoljcev iz cele Slovenije. “To bo kampanja vseh ljudi, ki verjamejo in želijo poudariti, da je dostop do
vode pravica za vse. Kampanja resničnih ljudi, ki so v boju proti škodljivem zakonu že tri mesece. Zuhre iz Slovenj Gradca, Jana iz Ljubljane, Dijane iz Maribora, Nine iz Škofje Loke in še mnogih drugih. Ker verjamemo, da je pravica čisto vsakega človeka, da ima dostop do vode in da ima na voljo pitno vodo in pri tem niso dopustne nobene izjeme. In to ne le na papirju, ampak tudi v resnici. In ker bo to kampanja ogromno ljudi, za vse ljudi, bo to najlepša kampanja na svetu.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.