12:55, tor, 23. Apr

FOTO: Danes je dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom





Danes je državni praznik, dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Ob tem dnevu se spominjamo množičnega ljudskega zborovanja v Beltincih 17. avgusta 1919. To je bilo po prvi svetovni vojni. Prekmurje se je plebiscitarno priključilo k matični domovini. Ta državni praznik se v Sloveniji praznuje od leta 2006, ni pa dela prost dan.

Osrednja slovesnost je bila včeraj v Črenšovcih, na njej pa je bil slavnostni govornik predsednik RS Borut Pahor. V svojem govoru je poudaril, da je Slovenija  “suverena država, članica EU in NATO, ugledna država v mednarodni skupnosti, v dobrih odnosih s sosedi, s številnimi prijatelji povsod po svetu in brez enega samega sovražnika”.  Pa tudi, da “moramo pa razumeti tudi pomen skupnosti, ki gre onkraj otipljivih in formalnih vzvodov naše moči, navznoter in navzven. Gre za vprašanje povezanosti naše skupnosti, ki je bistven izraz naše narodne in državljanske vitalnosti. Razdrobljena, globoko sprta in celo razklana skupnost v morebitnih usodnih razmerah pomeni resno nevarnost za naš narodni in državljanski obstoj in napredek. Nenazadnje smo to izkusili na lastni koži sredi prejšnjega stoletja v času druge svetovne vojne in neposredno po njej”.

Predsednik RS Borut Pahor je bil slavnostni govorec na proslavi ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev k matični državi. Foto: Bor Slana, STA

Poudaril je še: “Povezana, strpna in solidarna skupnost, v kateri je vedno dovolj prostora za vse razlike in različnosti, pa pomeni vedno, v zapletenih razmerah pa odločilno priložnost za naš narodni obstanek in razvoj. Tudi to smo izkusili na lastni koži z ustanovitvijo lastne države in njeno obrambo.” Pri tem pa je spomnil na priključitev Prekmurja k matični državi: “O pomenu take skupnosti nenazadnje govorijo tudi usodni dogodki in ljudje izpred več kot stotih let, ko ste se prekmurski Slovenci združili z matičnim narodom. Ko bi takrat ne bilo take skupnosti, vere vanjo, pripadnosti njej, odgovornosti zanjo, tudi ne bi bilo tega prelomnega nenadomestljivega državotvornega koraka za oblikovanje našega skupnega nacionalnega in državnega ozemlja, naše sedanje narodne in državljanske skupnosti.”

Izpostavil je, da se ob tem prazniku slavi “domoljubnost, značaj in zavzetost prekmurskega človeka za našo narodno in državljansko skupnost. Izražamo hvaležnost tedanjim rodovom in občudujemo ambicije sedanjih. Priklanjamo se velikim osebnostim tedanjega časa, ki so znali razumeti njegov duh in zgodovinske interese ljudi, ki so jih vodili. Matija Slavič, Ivan Jerič in Jožef Klekl sodijo mednje”.

Borut Pahor je položil venec k spomeniku duhovnika in narodnega buditelja Jožefa Klekla. Foto: Bor Slana, STA

Pahor je sicer že deseto leto zapored položil venec k spomeniku duhovnika in narodnega buditelja Jožefa Klekla: “Pred desetimi leti sem se za to tradicijo odločil zato, ker sem želel poudariti pomembnost narodne zavednosti katoliške duhovščine, ki je dala pri presoji interesov in ravnanj prekmurskih Slovencev ob koncu prve svetovne vojne in po njej, zlasti v času Pariške mirovne konference, nacionalnemu vprašanju odločilno prednost pred vsemi drugimi interesi. Hočem znova poudariti ta občutek za skupnost, ki je po mojem mnenju temeljen za naš narodni in državljanski obstoj in razvoj. Skrbno ga moramo gojiti in vsestransko krepiti to skupnost, da nam bo vselej, zlasti pa v odločilnih preizkušnjah, vzbujala upanje in krepila samozavest, dajala zavetje in pogum, krepila solidarnost in našo pripadnost.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.