13:31, sob, 6. Jul

Danes je mednarodni dan gasilcev





Danes, 4. maj, je mednarodni dan gasilcev.

Po podatkih javne statistike so bile, do danes, v letu 2022 poklicne gasilske enote aktivirane 2.828, kjer je sodelovalo 12.414 gasilcev, prostovoljna teritorialna gasilska društva pa 6.336, kjer je sodelovalo 47.770 gasilcev, so zapisali na Statističnem uradu Republike Slovenije.

150 let tradicije prostovoljnega gasilstva

Prostovoljno gasilstvo ima na Slovenskem že 150-letno tradicijo. Gasilska zveza Slovenije je zapisala, da se ljudje združujejo v gasilska društva, da bi učinkovitejše preprečevali in gasili požare. Naloga gasilskih društev pa je dejansko veliko več kot le gašenje in reševanje v primeru požarov. V njih so ljudje našli socialno oporo in solidarno, nesebično pomoč ob vsakršni nesreči, so še zapisali pri zvezi. Preko gasilskih društev člani izkazujejo predanost slovenskemu narodu in obstoj te zavesti. Danes so v številnih krajih prav gasilska društva tista, ki združujejo in povezujejo občane pri aktivnostih in dejavnostih, posebej na področju varstva pred požari ter kulturnem in drugih področjih. Gasilska organizacija se je z leti razvila v sodobno, humanitarno in nestrankarsko organizacijo.

Gasilska zveza Slovenije je samostojna, nepridobitna, humanitarna, nepolitična ter najvišja oblika povezovanja prostovoljnih gasilskih društev in njihovih zvez. Deluje na podlagi Zakona o društvih in Zakona o gasilstvu. Je zveza vseh prostovoljnih gasilskih društev, vseh prostovoljnih industrijskih gasilskih društev ter njihovih gasilskih zvez, ki so organizirana na občinski, medobčinski in regijski ravni.

Gasilska zveza Slovenije je bila ustanovljena leta 1949 v Ljubljani, kot naslednica vseh predhodnih povezav gasilskih organizacij. Od tedaj dalje opravlja naloge krovne gasilske organizacije v Republiki Sloveniji in je od leta 1992 članica CTIF.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.