04:03, pet, 19. Apr

Danes je v izobraževalne ustanove po Sloveniji vključenih 131 begunskih otrok, število bo še naraslo





Kako se bodo otroci iz Ukrajine vključevali v ustanove vzgoje in izobraževanje, je danes razložila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Sistem vključevanja je nastavljen izrazito vključujoče, je povedala Kustečeva, “to pomeni, da na vsej in ob vseh možnih priložnostih materam, ki prihajajo z otroki dajemo informacije o tem, da lahko vključijo svoje otroke tako v vrtce, šole, prav tako tudi z današnjim sprejemom na fakultete”. Poudarila je, da v teh prvih dneh omogočimo otrokom omogočimo čim bolj običajno življenje in pa seveda šolske, vrtčevske prostore, kot tudi prostore, kjer se bodo počutili varno in kot del družbe, v kateri bodo zdaj začasno tudi prebivali.

Simona Kustec

Danes je v izobraževalne ustanove po Sloveniji vključenih že 131 begunskih otrok v 64 osnovnih šolah, praktično po celi Sloveniji, je dejala Kustečeva. Praviloma gre v povprečju za enega ali dva otroka v šoli.V Ormožu pa je takih otrok vključenih več, tam jih je namreč 13, večja skupina otrok pa se v tem času vključuje v osnovno šolo v Logatcu.

Ministrica je izpostavila, da je pomembno, da se takoj, ko je možno, vzpostavi stik otrok in njihovih staršev pa tudi tistih, ki jim zdaj nudijo zaščito, s samo šolo. Ta šola pa bo potem dala vsa ustrezna navodila, kako se vključiti v izobraževalni sistem. Za dodatne usmeritve bo skrbel Zavod za šolstvo. Kustečeva je omenila tudi, da bo treba poskrbeti za ustrezno psihosocialno pomoč, ki jo ti otroci zanesljivo potrebujejo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.