16:47, sob, 20. Apr

Danes obeležujemo nacionalni dan krvodajalstva





Danes je obeležujemo svetovni dan krvodajalstva. Njegov namen je izraziti zahvalo krvodajalcem, ki vsakodnevno rešujejo življenja.

Pred 75-imi leti so na današnji dan, 4. junija, v Sloveniji odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi odvzetih krvodajalcem. Ta mejnik na področju transfuzijske stroke in krvodajalstva praznujemo kot dan krvodajalstva. Skozi desetletja se je krvodajalstvo razvilo v najbolj množično solidarnostno dejavnost v  Sloveniji. Omogoča nam, da je Slovenija ena tistih varnih držav, kjer imajo vsi bolniki vsak trenutek dovolj krvi. Tudi v letošnjem letu, ko je bila solidarnost zaradi nalezljive bolezni in strogih ukrepov na preizkušnji, so nam krvodajalci zaupali, da bomo znali poskrbeti za njihovo varnost, zato so prihajali in nam pomagali reševati življenja. Ob prazniku se zahvaljujemo krvodajalkam, krvodajalcem in vsem aktivistom RK, za velik odziv in darovanje krvi, ter izjemno dobro sodelovanje, ki nam je omogočilo, da smo lahko tudi v izrednih razmerah zagotavljali  stabilno preskrbo s krvjo“, so sporočili iz UKC Maribor.

Iz UKC Maribor so še dodatno obvestili, da se odvzem krvi pacientom od 8. 6. 2020 dalje ponovno izvaja v Centru za transfuzijsko medicino od 7.30 do 11.00, vsak delavnik.

Vhod v prostore CTM je skozi vhod 1C, stavba 1 (stolpnica) – zemljevid. Sicer pa odvzem krvi krvodajalcem še vedno poteka v prostorih Medicinske fakultete UM. Vljudno naprošamo naše krvodajalce, da se odzovejo na sms vabila Rdečega križa, vse tiste ki pa bi želeli darovati kri pa prosimo, da se predhodno najavijo na telefonski številki 041 320 796 ali 02 321 22 71 (vsak delovnik do 16. ure). Krvodajalske akcije na Medicinski fakulteti potekajo v ponedeljek, torek in četrtek od 7.30 do 12.00, v sredo in petek potekajo terenske krvodajalske akcije,” so še dodali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.