15:07, čet, 28. Mar

Danes podrobnejša pojasnila pristojnih pred odprtjem vrtcev in šol





Po petkovem prejemu priporočil in navodil ob odprtju vrtcev in šol je v delu izobraževalnega sektorja zaznati negodovanja, opozorila o neživljenjskih navodilih in številnih odprtih vprašanjih. Na njih bosta na dopoldanski novinarski konferenci odgovarjala državni sekretar na šolskem ministrstvu Damir Orehovec in Polonca Truden Dobrin iz NIJZ.

Vir: pixabay.com
Kot je na Twitterju zapisal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, bo danes dan za številna vprašanja, saj nas čaka teden odločitev na področju vzgoje in izobraževanja.

Za začetek prihodnjega tedna je namreč predvideno vnovično odprtje vrtcev ter za nekatere učence tudi osnovnih, srednjih in glasbenih šol. V ustanovah so v petek prejeli okrožnico z navodili pristojnega ministrstva, ki vključuje tudi priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Zavoda RS za šolstvo. V njej je navedeno, kako naj se oblikujejo skupine, kdo in kdaj naj nosi masko ter kakšnih ukrepov naj se v vrtcih in šolah držijo.

Del učiteljev po besedah Branimirja Štruklja iz šolskega sindikata Sviz dvomi o izvedljivosti priporočil. Skeptični so, da bo mogoče vzporedno izvajati tako pouk v šoli kot pouk na daljavo, prav tako še ni jasno, kako vrednotiti to dvojno delo, je pojasnil za STA. Kot opozarja, je neznanka tudi, koliko učiteljev in vzgojiteljev iz zdravstvenih razlogov na delo ne bo.

V vrtcih so po njegovih navedbah eno ključnih vprašanj prostori, prav tako bodo problem obremenitve vzgojiteljev, saj naj bi bile skupine manjše in naj bi imele stalnega vzgojitelja.

Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj pa izpostavlja, da še ni jasno, ali bodo starši, ki bodo otroke obdržali doma, oproščeni plačila vrtca. V tem primeru bi namreč v vrtce prišlo manj otrok in bi delo lažje organizirali. V nasprotnem primeru pa jo skrbi, ali bodo vrtce sploh lahko odprli. Natančen odgovor šolskega ministrstva pričakuje danes, je dejala za STA.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.