06:31, pet, 29. Mar

Dedek Mraz v Ožbaltu





Siva kučma, bela brada, topel kožuh, zvrhan koš… Priljubljena otroška pesmica opisuje Dedka Mraza. Legenda o njegovem izvoru pa pravi, da prihaja iz daljne Rusije, kjer je bil poročen s starko zimo.

Zime v naši dolini ni prepoznati in tudi snega še ni videti. Vse to pa ni zmotilo organizatorjev, predstavnikov vaške skupnosti Ožbalt, ki so ob pomoči domačega vrtca Ožbalt in prostovoljnega gasilskega društva pripravili krajanom čaroben dogodek. Nanj so se pripravljali že cel mesec. V vrtcu in na delavnicah v gasilskem domu so se učili pesmice za nastop in izdelovali okraske.

V četrtek, 19. decembra so v dopoldanskem času postavili jelko, ki so jo otroci pomagali okrasiti. Pozno popoldan je krajane obiskal Dedek Mraz. Spremljala sta ga medved in snežak, ki sta z otroci zaplesala in rajanje se je pričelo. Otroci so dedku seveda povedali, da so bili pridni in mu pokazali kaj so se naučili. Pesmice so odmevale in dedka prepričale, da jih nagradi z darili.

Organizatorje je presenetil odziv obiskovalcev iz Ožbalta in sosednjih krajev, saj se jih je zbralo vsaj 150. Po končanem kulturnem programu so se zadovoljni družili ob čaju in kuhanem vinu. Ob zaključku so si bili edini, da je treba po začrtani poti nadaljevati. Rdeča nit dogodka pa je druženje ob zadovoljnih otrocih. Prireditev pa z leti postaja stalnica v kraju, pomemben del njegove kulturne dediščine in obveza prihodnjim generacijam.

Avtor članka: Aleksander Golob
Avtor fotografije: Jernej Verčko

DEDEK MRAZ V OŽBALTU (3)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.