01:22, pet, 29. Mar

Dekle umrlo na maturantskem izletu, tožilstvo na zatožno klop posadilo zdravnico, ki naj bi bila odgovorna za njeno smrt





Maturantski izlet Gimnazije Poljane iz Ljubljane na grški otok Krf pred petimi leti se je zaradi smrti ene od maturantk, komaj 18-letne Anje, končal tragično. Dekle je namreč umrlo, potem ko je imela hude zdravstvene težave.

Tožilstvo je zdaj zaradi obtožb, da je odgovorna za smrt maturantke, na zatožno klop postavilo zdravnico Klaro Cvenkel, ki je bila takrat kot študentka medicine del medicinske ekipe na Krfu, so zapisali na Večeru. Anja je umrla v bolnišnici 26. avgusta, tja naj bi jo prepozno prepeljali, tako da ji niso mogli več pomagati in ji rešiti življenje.

Tožilstvo meni, da je takrat 22-letna Klara Cvenkel bila študentka drugega letnika medicinske fakultete odgovorna za smrt maturantke. Večer poroča, da je tožilstvo prepričano, da ni pravilno ocenila Anjinega zdravstvenega stanja in da ni pravočasno poklicala zdravniške pomoči. Zato jo bremenijo povzročitve smrti iz malomarnosti, za kar je predvidena kazen od šestih mesecev do pet let. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so zoper Klaro Cvenkel razpisali predobravnavni narok, ki pa ga niso opravili, saj je odvetnica zdravnice dejala, da je obtožena zbolela. Datum je prestavljen na konec januarja naslednje leto.

Maturantka je izgubljala zavest, bolel jo je trebuh, sošolcev ni prepoznala

V preiskavi so bile zaslišane številne priče, gre za takratne sošolce in prijatelje. Povedali so, da so jim predstavniki potovalne agencije dejali, da se v primeru zdravstvenih težav obrnejo na medicinsko ekipo. Za Anjo in njene sošolce je bila zadolžena prav Klara Cvenkel. Včeraj tožilka Jasmina Vesel ni prebrala obtožnice, po poročanju Večera pa naj bi že bile znane  neke podrobnosti. Dekletu se je stanje poslabšalo v  petek, 25. avgusta 2017.  Bila je na grški večerji skupaj z drugimi, imela je hude bolečine v trebuhu, prosila je, da gre lahko nazaj v hotel. Spremljala sta jo prijateljica in sošolec. Ta dva sta nato iskala Klaro Cvenkel, po poročanju Večera sta bila prepričana, da je ta že zdravnica in ne študentka medicine. Na trkanje po njenih vratih v hotelu se naj ne bi odzvala. Dijaka sta jo našla okrog petih zjutraj. Pregledala naj bi Anjo, ugotovila naj bi, da je podhlajena. Sošolci so ji povedali, da je dekle občasno izgubilo zavest in da sošolcev ni več prepoznalo. Cvenklova pa nato naj ne bi poklicala zdravniške pomoči, ampak naj bi ji dala nek prašek, da bi se dekle izbruhalo, kar naj bi ji pomagalo. Preko videokonference je tožilstov sicer zaslišalo tudi zdravnike s Krfa, ki so kasneje skušali dekletu rešiti življenje.

Sredi dopoldneva končno poklicala reševalce, a za dekle je bilo že prepozno

Tožilka Jasmina Vesel je vložila obtožnico zoper Klaro Cvenkel, očitajo ji povzročitev smrti iz malomarnosti, saj bi po njenem mnenju morala ukrepati in prej poklicati zdravniško pomoč. Tožilka meni, pišejo v Večeru, da bi zdravniki rešili Anjo, če bi jo pravočasno pripeljali do njih. Tožilstvo očita Cvenklovi, da je dekle površno pregledala in menila, da njene težave niso tako hude, češ da se lahko slabosti in bolečine pripiše temu, da bo dobila menstruacijo, da je popila preveč alkohola, se zastrupila s hrano ali pa da ji je nekdo nekaj podtaknil v pijačo.Študentka medicine naj bi tako menila, da bodo počakali do jutra, in odšla po hitrem pregledu, še poroča Večer. Ker se je Anji stanje poslabšalo, so sošolci ponovno iskali Cvenklovo, a naj bi jo našli šele ob 9.30. Anja takrat ni bila več pri zavesti. Poklicali so reševalce, ki so jo odpeljali v bolnišnico. Tam je dekle umrlo, ker je ponoči izgubilo preveč krvi. Zdravniki so ugotovili, da ji je srce zastalo zaradi rupturirane zunajmaternične nosečnosti. krvavela je v trebušno votlino, so še zapisali v Večeru. Sama maturantka Anja ni vedela, da je noseča, tako da Cvenklovi tega ni mogla povedati.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.