06:14, pet, 29. Mar

Delavce mariborskega Cimosa čakajo odpovedi





Vodstvo Cimosa je že pripravilo program presežnih delavcev, ki so ga napovedali ob načrtovanem zaprtju tovarne v Mariboru, in ga bodo najprej posredovali zavodu za zaposlovanje, je za STA povedal prvi človek primorskega sindikata SKEI Aleš Hoge.

FOTO: Google view

Predstavniki zaposlenih dokument pričakujejo do konca tedna, na njem pa naj bi bilo okoli 130 ljudi.

Vodstvo družbe za STA za zdaj informacij o realizaciji programa presežnih delavcev ni pojasnilo, pa tudi sicer uprava Cimosa pod vodstvom izvršnega direktorja Gino Bertija večinoma ne komentira teh načrtov ali dogajanja v podjetju.

Delavcem tudi odpravnine

Na oktobrskem sestanku predstavnikov delavcev z vodstvom družbe je bilo dogovorjeno, da bo omenjeni program končan do sredine novembra, nato pa bi po preteku enomesečnega moratorija sredi decembra začeli z delitvijo odpovedi. Vsem delavcem, ki bodo prejeli odpovedi, bi v skladu z dogovorom pripadli sorazmerni delež dopusta, regresa in tudi večje odpravnine.

“Ko bomo prejeli program, bomo natančno preverili ali je v njem vse v skladu z dogovorom. Vsak delavec bo ob odločbi prejel tudi podatke, kakšne so njegove pravice in kaj mu pripada,” je pojasnil Hoge, ki pričakuje, da bo na seznamu okoli 130 delavcev. Med temi bodo poleg delavcev iz Maribor še nekaj zaposlenih v Senožečah, a bo teh po mnenju Hogeja zaradi povečanega obsega dela nekaj manj kot so sprva napovedovali.

Zaprtje mariborskega obrat

Sindikat je po napovedi zaprtja mariborskega obrata z okoli 200 delavci dosegel, da bi se tamkajšnji delavci lahko sami odločali, ali bodo sprejeli novo pogodbo in z njo napotitev na delo v obrat v Vuzenici, ali pa bodo delo zavrnili in prejeli ustrezno odpravnino.

Čeprav sindikat vztraja, da se program presežnih delavcev pripravi na ravni celotnega Cimosa, je jasno, da bodo večino na seznamu presežnih delavcev predstavljali prav zaposleni iz mariborskega obrata, ki so še vedno na čakanju. Večjega interesa med njimi namreč za selitev v Vuzenico ni bilo, okoli 15 do 20 jih je tja odšlo začasno, ali je kdo sprejel tudi stalno zaposlitev v tem obratu, pa za zdaj ne ve.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.