09:23, sob, 10. Avg

Delavci Lentherma zbrali podpise za vložitev predloga za stečaj





Okoli 50 zaposlenih v lenarškem podjetju Lentherm, ki že od konca septembra stavkajo na domu, ima dovolj negotovosti glede nadaljnje usode podjetja, zato so včeraj zbrali podpise za vložitev predloga za začetek stečajnega postopka. Tega bodo sicer lahko vložili šele 19. novembra, ko jim bo podjetje spet dolžno tri plače.

Foto: www.lentherminvest.si
Foto: www.lentherminvest.si

Kljub temu da je nedavno že kazalo na rešitev podjetja, pa se je spet izkazalo, da je šlo zgolj za nov manever manjšinskega lastnika in direktorja Ivana Vogrina, ki je zaposlenim takrat obljubil, da se umika iz podjetja.

Delavcem se je pred dvema tednoma že predstavil Maximilian Slavič, potencialni novi lastnik družbe, iz katere naj bi se umaknila sedanja lastnika Vogrin in Damir Jelenko, prejšnji teden pa je Vogrin vložil predlog za začetek prisilne poravnave.

Kot je v predlogu zapisal nekdanji poslanec, ki mu sindikat že nekaj mesecev preprečuje vstop v podjetje, bi izvedba finančnega prestrukturiranja Lenthermu omogočila, da bo postal kratkoročno in dolgoročno plačilno sposoben, upnikom pa, da bodo zagotovljeni boljši pogoji za poplačilo njihovih terjatev kot v primeru stečaja.

Pri tem je Vogrin to pozabil podkrepiti z dokumenti, zato ga je mariborsko sodišče pozvalo, da v 15 dneh dopolni predlog s poročilom o finančnem položaju in poslovanju ter načrtom finančnega prestrukturiranja in poročilom pooblaščenega ocenjevalca vrednosti, sicer bo podjetje šlo neposredno v stečaj.

Kot je povedal predsednik podravskega sindikata SKEI Martin Dular, se je danes v spremstvu odvetnika Bojana Grubarja sestal z Vogrinom in Jelenkom. Potem ko je zgodba s Slavičem že preteklost, je Vogrin danes obljubljal že novega potencialnega investitorja, ki naj bi bil pripravljen lastnikoma takoj izplačati 300.000 evrov, za zagon proizvodnje pa dodati še pol milijona evrov. Vendar pri tem ni želel navesti, za koga gre.

Podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo grelnikov vode, solarnih kolektorjev, toplotnih črpalk, hidroforjev in zalogovnikov toplote, trenutno zaposluje 52 ljudi. Od marca ga vodi Vogrin, a sta imela z Jelenkom, ki ga podpirajo tudi delavci, zelo različne poglede na možne načine reševanja zadolženega podjetja. Jelenko ima v lasti 76, Vogrin pa 24 odstotkov podjetja.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.