08:03, pet, 29. Mar

Delavci trgovine začeli aktivnosti za višje plače in dosledno upoštevanje kolektivne pogodbe





Sindikata delavcev trgovine in Tuš Slovenija sta na delodajalske organizacije naslovila zahteve za dvig osnovne plače, povračilo polnih potnih stroškov, izplačilo regresa v denarni obliki in dosledno upoštevanje kolektivne pogodbe. Več o svojih aktivnostih bosta predstavila na četrtkovi novinarski konferenci.

Sindikat je podporo tem zahtevam v začetku junija začel zbirati podpise

Za peticijo najprej zbirajo podpise med zaposlenimi v podjetju Engrotuš, z akcijo bodo nadaljevali v vseh podjetjih v dejavnosti trgovine Slovenije. O podpori zaposlenih pri peticiji in nadaljnjem zaostrovanju zahtev bodo zainteresirane javnosti sproti obveščali, so zapisali v današnjem vabilu na četrtkovo novinarsko konferenco.

Kot so pojasnili, je Sindikat delavcev trgovine Slovenije začel z različnimi aktivnostmi zaradi vse večjega nezadovoljstva med delavci v dejavnosti trgovine, ki izhaja iz nizkih plač, premajhnega števila zaposlenih na izmeno, kršitev delovnega časa in kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine.

To se po njihovih navedbah odvija ob izredno visokih dobičkih, ki jih je ta dejavnost dosegala v lanskem in predlanskem letu in ki se ne odražajo v plačah ali nagradah zaposlenih.

Sindikati zahtevajo dvig osnovne plače, ki ne sme biti nižja od zakonsko določene minimalne plače, povračilo potnih stroškov v višini 100 odstotkov cene dnevne vozovnice in izplačilo regresa za letni dopust v denarni obliki, in sicer najmanj v višini 1500 evrov. V pogodbi o zaposlitvi naj se določi točen kraj opravljanja dela, uprava pa naj zagotavlja dovolj kadra ter upoštevanje kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine in to, da se priprava na delo in zaključek dela povsod štejeta v delovni čas.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.