0:19, petek, 27.09.2024
Maribor

Delavkam in delavcem Tuša je prekipelo, opozarjajo, da je skrajni čas za spremembe

FOTO: Pixabay.com/slika je simbolična

V sindikatu TUŠ gremo naprej, sporočajo v sporočilu za medije. Po dogovoru na panožni ravni, ki so ga dosegli skupaj s Sindikatom trgovine Slovenije, nadaljujejo z aktivnostmi na ravni podjetja Tuš.

Sindikat Tuš že dlje časa opozarja na vedno večje nezadovoljstvo zaposlenih. Zaradi kadrovske podhranjenosti so zaposleni vedno bolj obremenjeni, stalno jih premeščajo iz ene v drugo poslovalnico, povečuje se bolniška odsotnost in izčrpanost, kar posledično vodi v težje okvare zdravja in invalidnost, sporočajo in dodajajo: “Upravi smo zato prejšnji teden ponovno poslali zahteve, zaradi katerih smo množično podpisovali peticijo. Na zahteve smo opozarjali s protestnim shodom, s številnimi medijskimi objavami, z zbiranjem podpisov za stavko in s terenskimi akcijami. Naslednji korak je STAVKA. Stavkamo lahko vse delavke in delavci, ne glede nato ali smo članice sindikata ali ne. Pri tem opozarjamo, da stavkajočih ne sme nihče šikanirati ali diskriminirati, saj je izvedba stavke naša ustavna pravica, ki nam je nihče ne more odvzeti.”

Poudarjajo, da se skupaj zavzemajo za izboljšanje njihovih življenj in ne bomo se ustavili: “Dovolj je garanja! Ne bomo več delali za tri ali štiri delavce! Dovolj je neprestanega premeščanja iz poslovalnice v poslovalnico in životarjenja iz meseca v mesec!”

Od podjetja zahtevamo, da sprejme naslednje zahteve, sicer gremo v stavko:

1. VIŠJE PLAČE
Zahtevamo dvig osnovne plače, da ta ne bo manjša od zakonsko določene minimalne plače.
2. POVRAČILO STROŠKOV ZA PREHRANO MED DELOM
Mora zagotavljati plačilo v višini 7.96 EUR oziroma v višini zgornjega neobdavčenega zneska.
3. POLNE POTNE STROŠKE
Zahtevamo, da se nadomestilo prevoza na delo in z dela dvigne na 100 % cene javnega prevoza. V primerih, ko ni mogoče uporabljati javnega prevoza, naj se delavkam in delavcem zagotovi kilometrino v višini zgornjega neobdavčenega zneska.
4. DVIG IN SPREMEMBA IZPLAČILA REGRESA ZA LETNI DOPUST
Regres za letni dopust naj se v celoti izplača v denarni obliki, znašati pa mora vsaj 1.400,00 € (najmanj 120 % minimalne plače).
5. KONEC NEPRESTANEGA PREMEŠČANJA V ODDALJENE POSLOVALNICE
V pogodbi o zaposlitvi naj se določita konkretna poslovalnica in točen kraj opravljanja dela.
6. UREDITEV DELOVNEGA ČASA
Priprava na delo in zaključevanje dela in druga obdobja, ko je delavec na razpolago delodajalcu (izobraževanja, usposabljanja ipd.), se morajo šteti v delovni čas.
7. DOSLEDNO EVIDENTIRANJE DELOVNEGA ČAS
Delovni čas se mora evidentirati tako, da evidence ustrezajo dejanskemu stanju, ki zajema vsakršno prisotnost na delovnem mestu in druge delavčeve obveznosti. Vsaka minuta šteje!

Uprava se je na dopis odzvala in jih povabila na pogajalski sestanek, ki bo potekal v jutri, 14. 12. 2022, ob 11.00. Sindikat je že oblikoval stavkovni in pogajalski odbor. Odločitev kako naprej, bodo sprejeli skupaj, demokratično, z vsemi članicami in člani sindikata, takoj po sredinem sestanku. Prav tako bodo po sestanku javili njihove nadaljnje korake, v četrtek pa bodo sklicali tiskovno konferenco.

V sindikatu jih je že več kot 500, zbrali so več kot 7000 podpisov pod peticijo na panožni ravni v potrditev zahtev in zdaj že več kot 1300 podpisov sodelavk in sodelavcev v Tušu za stavko (podpisi pa še prihajajo), poudarjajo in dodajajo: “Vse to kljub številnim pritiskom s strani poslovodij, ki marsikje kršijo ustavno pravico do sindikalnega organiziranja. Proti poslovodjem, ki bodo še naprej šikanirali sodelavke, ki se včlanijo v sindikat ali tiste, ki zbirajo podpise, bomo sprožili pravne in sodne postopke ter se jim kolektivno uprli.”

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...