00:22, pon, 5. Avg

Delničarji Salusa zavrnili nakup Farmadenta





Delničarji Salusa na današnji skupščini niso dali soglasja k nakupu družbe Farmadent, ki se tako kot Salus ukvarja z veleprodajo zdravil in medicinskih pripomočkov.

Na skupščini je bilo navzočih le nekaj več kot četrtina lastnikov družbe in kot je razvidno iz notarskega zapisnika, so več kot osem milijonov evrov vrednemu poslu nasprotovali vsi.

Salus je nameraval Farmadent kupiti od občin Starše, Maribor, Duplek, Hoče-Slivnica, Miklavž na Dravskem polju in Rače-Fram. Pogodbo o prodaji poslovnih deležev je direktor družbe Žiga Hieng z župani omenjenih občin podpisal pred natanko letom dni. V njej je zapisano, da kupnina za 100-odstotni poslovni delež Farmadenta znaša 8,46 milijona evrov.

Iz Salusa so takrat sporočili, da je potencialni nakup Farmadenta skladen z razvojno strategijo družbe oziroma skupine, s katerim želijo skozi zadane strateške cilje, z inovativnim pristopom in na stroškovno učinkovit način utrditi svojo vlogo enega od vitalnih členov v oskrbi s produkti in storitvami na področju zdravstva na trgih jugovzhodne Evrope.

Za dokončanje posla je Salus med drugim potreboval tudi soglasje Javne agencije RS za varstvo konkurence. Ta je posel odobrila ta teden. Koncentracija je skladna s pravili konkurence in ji ne nasprotuje, je zapisala v odločbi, objavljeni v četrtek.

So pa soglasje poslu odrekli delničarji Salusa. Teh je bilo na današnji skupščini navzočih 13, skupaj pa so zastopali 26,95 odstotka kapitala družbe. Vsi so glasovali proti, je razvidno iz notarskega zapisnika, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa.

Pred tem je odvetnica Laura Tjaša Štruc predstavila pravne vidike podpisane pogodbe in predvidene transakcije ter med drugim izpostavila, da obstajajo okoliščine, da morda niso spoštovane posamezne zaveze prodajalcev iz pogodbe oz. izpolnjeni določeni odložni pogoji iz sfere prodajalcev, piše v zapisniku.

Mariborska občina se je skupaj z manjšimi soustanoviteljicami za prodajo Farmadenta odločila že pred časom, ker jo je v to s spremembami zakona o lekarniški dejavnosti prisilila država. Novosti so namreč občinam kot lastnicam lekarn prepovedovale hkratno lastništvo veletrgovca z zdravili. Konec leta 2022 je nato občinam uspelo DZ prepričati o spremembi zakonodaje, s čimer so v zadnjem trenutku preprečili prisilno prodajo, vseeno pa so se v Mariboru odločili za nadaljevanje prodajnega postopka.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.