23:01, pet, 19. Apr

Delodajalci lahko skrajšane delovnike razporejajo neenakomerno





Delodajalci, ki koristijo subvencije za skrajšan delovni čas, lahko po strokovno usklajenem stališču, ki je nastalo na podlagi dogovora na Ekonomsko-socialnem svetu, s pisno odredbo tedenski obseg dela razporedijo tudi neenakomerno. Se pa mora ta konec meseca izravnati, tako da ustreza obsegu skrajšanega delovnika, ki je predmet subvencije.

Vir: pixabay.com

Kot so v objavi na spletnih straneh vlade spomnili na ministrstvu za delo, je subvencioniranje skrajšanega delovnika v epidemiji covida-19 prizadetim delodajalcem omogočil tretji protikoronski zakon, ki je v veljavi od 31. maja.

Delodajalec po njihovih navedbah delavca na skrajšani delovnik napoti s pisno odredbo, v kateri določi obseg skrajšanega dela, ki ne sme biti krajši od polovice polnega delovnega časa, čas trajanja skrajšanega delovnika, razporeditev delovnega časa ali način razporeditve delovnega časa, čas trajanja odmora med delom, višino povračila stroškov v zvezi z delom, možnost in način poziva delavcu, da delo vnovič opravlja s polnim delovnim časom ter višino nadomestila plače.

Čas skrajšanega delovnika je določen v tedenskem obsegu, “zato je z odredbo na ravni enega tedna delo lahko odrejeno tudi na nek način neenakomerno“, so pojasnili na ministrstvu. Delodajalec tako lahko odredi manj delovnih dni in več ur, ali pa te porazdeli različno glede na dneve, torej drugače, kot je delavec delal pred odredbo. A takšne razporeditve ne moremo šteti kot neenakomerne, so pojasnili na ministrstvu.

Glede na to, da se subvencija za skrajšan delovnik delodajalcu izplačuje mesečno oziroma za pretekli mesec, pa je tedenski obseg zagotovljenega dela za konkretnega delavca s pisno odredbo lahko razporejen tudi neenakomerno, in sicer na način, da se izravna v obdobju meseca, za katerega delodajalec uveljavlja subvencijo.

Ob tem je pomembno, da se s takšnim načinom odredi skrajšan delovni čas samo tistim delavcem, ki jim zaradi narave delovnega mesta oz. vrste dela “ni mogoče razporediti skrajšanega delovnega časa v enakomernem tedenskem obsegu zagotavljanja dela, hkrati pa mora biti v odredbi določena razporeditev delovnega časa oz. način razporeditve delovnega časa na določen način, da je za referenčno obdobje enega meseca vnaprej razvidno, katere dneve ima delavec delovno obveznost in v kakšen obsegu“, so opozorili na ministrstvu.

Delavec tako opravlja delo na način, kot je določen v pisni odredbi, če bi delodajalec delovni čas želel neenakomerno razporediti ali prerazporediti drugače, kot je zapisano v odredbi, pa bi moral delavca bodisi pozvati nazaj na delo s polnim delovnim časom bodisi določiti novo odredbo.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.