08:19, tor, 23. Jul

Delodajalci za razširitev seznama deficitarnih poklicev pri zaposlovanju tujcev





Združenje delodajalcev pred petkovo sejo ESS poziva k razširitvi seznama deficitarnih poklicev v odredbi za zaposlovanje tujcev ter k čimprejšnjemu sprejetju sprememb področnega zakona. Dodatne sezonske potrebe so še okrepile že tako kritično pomanjkanje ustrezno usposobljene delovne sile, zato je takojšnje sprejetje rešitev nujno, so poudarili.

Pomanjkanje ustrezno usposobljene delovne sile je v Sloveniji bistven izziv na trgu dela, zato je zaposlovanje tujcev postala nuja, so zapisali v Združenju delodajalcev Slovenije.

Izpostavili so analizo zavoda za zaposlovanje, na podlagi katere je ministrstvo za delo s socialnimi partnerji junija opravilo posvet s predlogom podaljšanja odredbe in razširitve seznama poklicev z 22 dodatnimi kategorijami poklicev (elektrotehniki, kemiki, upravljalci strojev, strojni tehniki, IT-programerji, računalniški tehniki…). Združenje delodajalcev je predlog podprlo, hkrati pa so predlagali razširitev še z določenimi poklici s področja turizma, vzdrževanja ipd.

Konec junija je ministrstvo brez obvestila o drugačni odločitvi objavilo odredbo zgolj s polletnim podaljšanjem, ob tem pa je umaknilo celoten seznam poklicev, s katerimi je nameravalo razširiti seznam, so izpostavili delodajalci. Odločitev ministrstva je po njihovi oceni izjemno negativna za gospodarstvo in politiko zaposlovanja, zato so vztrajali pri obravnavi odredbe na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS).

Pozvali so tudi k čimprejšnjem sprejetju sprememb zakona o zaposlovanju tujcev. “Že leta opozarjamo, da je treba postopke zaposlovanja tujcev administrativno olajšati in skrajšati – predlagamo splošno ureditev po vzoru zaposlovanja tujcev na popoplavnih območjih (t.i. zaposlovanje na zaupanje in možnost naknadnega urejanja dovoljenj),” so zapisali.

Združenje delodajalcev podpira uvedbo sezonskega dela na področju turizma in gostinstva, hkrati pa po vzoru drugih držav predlagajo, da lahko zavod za zaposlovanje poda soglasje za opravljanje sezonskega dela tujca v različnih časovnih obdobjih pri istem ali drugem delodajalcu, pri čemer skupno trajanje ne bi smelo presegati devet mesecev v koledarskem letu.

Sezonska dela za krajše obdobje 

Po vzoru začasnega ali občasnega dela v kmetijstvu predlagajo tudi, da se v dejavnosti turizma in gostinstva vzpostavi rešitev, ki bi omogočala opravljanje sezonskega dela za krajša časovna obdobja. Predlagajo tudi, da se na enak način sezonsko delo omogoči tudi na področju gradbeništva ter trgovine.

Nasprotujejo pa vzpostavitvi nove evidence delodajalcev, tujih delodajalcev in naročnikov dela, ki jim je prepovedano zaposlovanje in delo tujcev oziroma izvajanje storitev. Namen, ki ga predlagatelj zakona zasleduje, je namreč že uresničen z vzpostavitvijo evidence delodajalcev z negativnimi referencami, so izpostavili.

Nasprotujejo tudi dodatnima pogojema za podajo soglasja za zaposlitev, in sicer da delodajalec v zadnjih šestih mesecih ni vložil pisnega obvestila o prenehanju potreb po delu večjega števila delavcev na zavod, in da delodajalec v zadnjih šestih mesecih iz poslovnih razlogov ni odpuščal delavcev, ki izpolnjujejo pogoje za zasedbo delovnega mesta.

Glede izhodišč za pripravo sprememb pokojninskega in invalidskega zavarovanja delodajalci pričakujejo poglobljeno predstavitev socialnim partnerjem in skupno pripravo zakona v okviru tripartitne pogajalske skupine s socialnimi partnerji.

Kot ustrezen ukrep pozdravljajo določitev daljšega prehodnega obdobja za uveljavitev sprememb, hkrati pa poudarjajo, da dodatne obremenitve stroškov dela za delodajalce niso sprejemljive.

Kot eno izmed problematik izpostavljajo, da v izhodiščih vlade za spremembe ni zajeta trenutna ureditev, po kateri je nadaljevanje delovnega razmerja po izpolnitvi pogojev za upokojitev zgolj pravica zaposlenega, na katero delodajalec nima vpliva. To, kot so izpostavili, povzroča precej nezadovoljstva pri delodajalcih.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.