17:07, pet, 19. Apr

DEM se z naravovarstveniki še usklajuje glede vetrnih elektrarn na Ojstrici





Analiza meritev vetra, ki so jih Dravske elektrarne Maribor (DEM) začele izvajati leta 2014, je pokazala, da je pobočje Ojstrice nad Dravogradom vetrno ugodno. Nadaljnji postopki pa, da obstajajo omejitve glede števila postavljenih vetrnic. O končnem obsegu energetske izrabe na tej lokaciji se tako DEM še usklajuje z naravovarstveniki.

Foto: Veterne elektrarne
Foto: Veterne elektrarne

DEM je meritve vetra na prvi izbrani lokaciji, to je na pobočju Ojstrice nad Dravogradom, začel izvajati leta 2014. Meritve, ki so jih opravljali z lastno lasersko napravo za meritve jakosti vetra, so izhodišče za oceno vetrnega potenciala, so pojasnili v DEM.

Analiza zbranih podatkov je pokazala, da je lokacija vetrno ugodna. Izdelane so bile tehnične rešitve, nato pa so znotraj skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE) lokacijo ekonomsko ovrednotili in jo potrdili kot ustrezno.

Na podlagi teh zaključkov so pripravili tudi pobudo za umeščanje vetrnih elektrarn v prostor in hkrati naročili ornitološki monitoring. “Pokazalo se je, da obstajajo omejitve v obsegu postavitev števila vetrnic,” so pojasnili na DEM in navedli, da še vedno poteka usklajevanje z naravovarstveniki o končnem obsegu energetske izrabe na tej lokaciji.

Ojstrica na Dravogradom pa ni edino območje, na katerem je družba pridobivala podatke o vetrnem potencialu. Podrobnih lokacij v DEM ne razkrivajo, navedli pa so, da so z obsegom podatkov na še drugih lokacijah, ki so jih analizirali na Pohorju in okolici, dobili toliko podatkov, da bodo sedaj lahko na podlagi kalibriranega modela severne Sloveniji dobili tiste lokacije, ki so vetrno izkoristljive in na katerih so varovana območja taka, da lahko zagotovijo ekonomsko upravičenost vetrnih elektrarn.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.