11:20, pet, 29. Mar

Dijaki sprožili upravni spor in predlagali upravnemu sodišču začasno odredbo





V srednji šoli v Zagorju ob Savi je del dijakov zavrnil nošenje mask pri pouku in upravnemu sodišču predlagal začasno odredbo, da jim šola dopusti obiskovanje pouka brez zaščitnih mask. Dijakom je danes podporo na protestu pred šolo izrazila skupina občanov, na kraj dogajanja so prispeli tudi policisti, poroča spletni portal Svet24.

Kot je za portal povedala ravnateljica šole Aljaša Urbanija, stavkajo dijaki 4. letnika poklicno tehniškega izobraževanja, ki so bili prejšnji teden zaradi okužbe v razredu v karanteni, zaradi česar so imeli organiziran pouk na daljavo.

Ravnateljica je še pojasnila, da je 11 dijakov omenjenega letnika, ko so se v ponedeljek vrnili v šolo, pri pouku snelo maske in izrazilo zahtevo, da bodo pri pouku brez njih. Po besedah ravnateljice so bili dijaki že v začetku septembra na prvi razredni uri seznanjeni s potekom pouka po modelu B, ki predvideva pouk z upoštevanjem ukrepov.

Dijaki so tudi sprožili upravni spor in predlagali upravnemu sodišču začasno odredbo, da jim šola dopusti obiskovanje pouka in omogoči izvajanje izobraževalnega programa brez nošenja mask. Ravnateljica je za te dijake odredila pouk na daljavo do odločitve sodišča.

Želi si predvsem, da bi lahko izvajali pedagoški proces mirno in v varnem okolju za vse udeležence, dijake in zaposlene, je še dejala ravnateljica.

Dijaki omenjene srednje šole so dopoldne prejeli obvestilo, da gredo po malici vsi domov. Tako naj bi se že izpraznila celotna šola, na kraj dogajanja so prispeli policisti. Ob 12. uri pa se je po poročanju portala pred šolo zbralo okoli 100 podpornikov teh upornih dijakov.

Na družbenem omrežju so dijaki zapisali, da si bodo pouk poskusili organizirati sami, če jim ga ne bodo organizirali profesorji.

Na dogajanje so se odzvali tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz). Kot so sporočili, se je Sviz prek svoje sindikalne zaupnice na šoli in predsednice območnega odbora Sviz Zasavje seznanil z razmerami. Po informacijah sindikata se je nošenju mask uprlo 15 dijakov od skupno 290, ki obiskujejo šolo, pod tožbo pa se jih je podpisalo 11. Zaposleni na šoli in ravnateljica vztrajajo pri edinem ustreznem stališču, da je treba predpisane ukrepe in navodila, ki jih sprejema velika večina dijakov in dijakinj, spoštovati.

Ob tem Sviz na podlagi informacij, ki jih ima, zavrača govorice, da naj bi del učiteljstva dijake podprl, kot povsem izmišljene in neresnične. “Ravnanje vodstva šole in zaposlenih je bilo do zdaj povsem ustrezno in ga Sviz v celoti podpira,” so zapisali.

Pričakuje tudi, da bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v zvezi s tožbami, ki so glede nošenja mask vložene proti šoli, zagotovilo ravnateljici in zaposlenim vso potrebno pomoč. Prav tako sindikat ministrstvo hkrati poziva in od njega zahteva, naj aktivno zaščiti zaposlene, ki so zato, ker želijo spoštovati veljavne predpise, izpostavljeni šikaniranju nasprotnikov cepljenja in nošenja mask.

Sviz je zaposlenim na Srednji šoli Zagorje prek sindikalne zaupnice že zagotovil, da jim bo stal ob strani in jim zagotavljal pomoč, ki bi jo potrebovali.

Vir: sta

Foto: Facebook Resnica

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.