01:33, sre, 7. Avg

Dilema: Konec aprila sneg, ali potrebujemo zimsko opremo?





Na Štajerskem že ves dan po malem naletava sneg, temperature pa se gibljejo okoli ledišča. Našega bralca je zato zanimalo, ali to pomeni, da za vožnjo v takšnih razmerah potrebuje zimsko opremo?

konec aprila 2016 sneg, letne gume (2)

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 29. členu med drugim sicer navaja, da morajo imeti vsa motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo med 15. novembrom in 15. marcem, ter v zimskih razmerah.
Za neuporabo slednje vas lahko policisti kaznujejo z globo 120 evrov.

„Zimske razmere“ pa so v 3. členu ZPrCP opredeljene kot razmere „na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledena deska) ali poledenelo (poledica).

Pri nas zaenkrat obvezna le čez Radeljski prelaz
Prometno-informacijski center (PIC) med drugim zimsko opremo zaradi snega na cestišču tako priporoča na regionalni cesti Dravograd-Maribor, obvezna pa je na cesti čez Radeljski prelaz.

Jutri že suho
Sicer pa padavine na Štajerskem danes naj še ne bi ponehale. Kot napovedujejo na Agenciji RS za okolje (ARSO), se bo od severa hladilo, meja sneženja pa se bo še spuščala.
Jutri bi naj padavine v severovzhodni Sloveniji po večini ponehale, pretežno oblačno bo. Najnižje jutranje temperature bodo okrog 0, najvišje dnevne pa okrog 11 stopinj Celzija.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.