16:03, čet, 25. Apr

Dilerju dolgoval večji znesek, prepir se je končal z umorom, po dejanju pa je poskušal vse skupaj zažgati





2. aprila 2022 ob 14.31 uri je na OKC PU Koper poklicala občanka in naznanila, da je v vasi Kobjeglava našla mrtvega 57-letnega domačina. Takoj po sprejetem obvestilu je OKC PU Koper na kraj napotil policiste in kriminaliste PU Koper, ki so na podlagi prvih zbranih obvestil ugotovili, da je v stanovanjski hiši res mrtev moški. Zdravnica je potrdila smrt moškega. Obveščeni sta bili dežurna okrožna državna tožilka ODT Koper in preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča Koper, ki sta prišli na kraj in skupaj s kriminalisti so opravili ogled.

Preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča Koper je odredila sodno obdukcijo, kjer se je potrdilo, da je pokojni umrl zaradi več vbodnih ran in vreznin, povzročenih z ostrim predmetom.

Kriminalisti so na kraju zavarovali več sledi, ki so bile predmet nadaljnjih forenzičnih preiskav v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju v Ljubljani. Prav tako so našli in zavarovali tudi različne snovi, za katere je bilo z analizami ugotovljeno, da gre za različne vrste prepovedanih drog (kokain, heroin, konoplja in konopljini proizvodi). Izvedena je bila obsežna kriminalistična preiskava, policisti in kriminalisti so zbirali obvestila tako v Kobjeglavi kot tudi v sosednjih vaseh, izvedenih je bilo več iskalnih akcij v okolici kraja dejanja.

Na podlagi do sedaj zbranih obvestil in dokazov je bilo ugotovljeno, da se je 57-letnik aktivno ukvarjal s preprodajo prepovedanih drog, predvsem državljanom Italije. Med odjemalci prepovedanih drog je bil tudi 59-letni državljan Italije. Ta je zaradi preteklih nakupov in drugih poslov s prepovedanimi drogami pokojnemu Kobjeglavčanu dolgoval večji znesek.

Tekom preiskave je bil ugotovljen utemeljen sum, da je 59-letni državljan Italije izkoristil zaupanje pokojnika, ki ga je enako kot v preteklih primerih tudi 1. 4. 2022 spustil v notranjost stanovanjske hiše. V prostorih stanovanjske hiše je očitno prišlo do spora med žrtvijo in osumljencem, ki se je končal z umorom.

Po dejanju zanetil požar in odšel na domač naslov 

Po dejanju je osumljenec v kuhinji zanetil požar, ki se sicer ni razširil, nato pa zapustil prostore stanovanjske hiše ter se po dejanju vrnil na domači naslov na območju Italije.

Pri preiskavi kaznivega dejanja so kriminalisti intenzivno sodelovali s Karabinjerji iz Nabrežine (Compagnia Carabinieri Aurisina (TS), Nucleo Operativo e Radiomobile – Aliquota Operativa) in njihovo lokalno policijo (Polizia Municipale di Trieste), katerim se posebej zahvaljujemo za hiter odziv in pomoč pri zelo zahtevni preiskavi kaznivega dejanja umora. Odlično
sodelovanje je potekalo tudi med Okrožnim državnim tožilstvom iz Kopra, ki je od samega začetka preiskave usmerjalo predkazenski postopek, in pristojnim državnim tožilstvom iz Trsta (Procura della Repubblica presso il Tribunale ordinario di Trieste).

Osumljenec je bil prijet 20. 6. 2022, ko je bilo ugotovljeno njegovo zadrževanje na območju Slovenije. Še isti dan je bil priveden na zaslišanje k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kopru, ki je na predlog državne tožilke odredila pripor. Za kaznivo dejanje umora iz koristoljubja (po 1. odstavku 116. člena Kazenskega zakonika RS) je predpisana kazen zapora najmanj 15 let.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.