11:42, pet, 19. Apr

Direktor UKC Maribor pred morebitno razrešitvijo stopil pred medije in spregovoril o poslovanju in investicijah





Direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Anton Crnjac je pred ponedeljkovo sejo sveta zavoda, na kateri bo ena od točk tudi njegova morebitna razrešitev, javnosti na kratko predstavil letošnje pozitivno poslovanje in potek največjih investicij. Na vprašanja glede morebitne razrešitve pred ponedeljkovo sejo ni želel odgovarjati.

S podrobnejšo oceno poslovanja osrednje zdravstvene ustanove v severovzhodni Sloveniji se bo svet zavoda, ki ga vodi Aleš Šabeder, sicer seznanil v ponedeljek, še preden bodo na predlog predsednika sveta razpravljali o pričetku postopka za razrešitev direktorja, a je Crnjac z nekaj osnovnimi informacijami javnost seznanil že danes.

Skrbno spremljali nastajanje zdravstvene reforme

Kot je povedal v kratki izjavi za javnost, so skrbno spremljali nastajanje zdravstvene reforme in obremenitvenih testov, ki sta jih napovedovala ministrstvo za zdravje in urad za nadzor kakovosti in investicij v zdravstvu. Testi, s katerimi so v UKC Maribor po njegovih besedah v minulih mesecih kot prvi testirali zdravstveno reformo, so pokazali, da je reforma že dala prve pozitivne rezultate, tako da so prvo trimesečje zaključili z 1,2 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki.

Več o poslovanju ni povedal, je pa v gradivu za ponedeljkovo sejo med drugim še zapisano, da bodo še naprej izvajali optimizacijo stroškov ter se trudili realizirati čim več dogovorjenega programa, s čimer želijo močno prispevati k skrajševanju dolgih čakalnih dob.

Ob tem v UKC Maribor pričakujejo, da bodo trend slabega poslovanja, ki se vleče od junija 2021 in je prinesel dobrih šest milijonov evrov izgube, letos popravili tako, da bodo ob koncu leta po poslovnem rezultatu ena izmed boljših bolnišnic v državi.

Dotaknil se je tudi dve večjih investicij

Crnjac se je dotaknil tudi dveh največjih načrtovanih investicij v bolnišnici – onkologije in negovalne bolnišnice. Pogodbena vrednost prve je 38 milijonov evrov, ocenjena vrednost druge pa 15 milijonov evrov. Glede prve je povedal, da je že bil izbran izvajalec gradbenih del, dokumentacija je prav tako že pripravljena, tako da bodo z gradnjo začeli 20. maja. Gradnja bo potekala dve leti, ko bodo objekt predali v uporabo, pa bo to pomenil bistveno boljšo kakovost obravnave onkoloških bolnikov in veliko pridobitev za regijo.

Tudi projekt negovalne bolnišnice po zagotovilih Crnjaca poteka po predvideni časovnici. Zbrali so vso potrebno dokumentacije, trenutno pa poteka izbor izvajalca del. “Prispelo je več ponudb, komisija pa bo v najkrajšem času izbrala najugodnejšega izvajalca,” je dejal direktor UKC Maribor.

Začetek gradbenih del pričakuje v drugi polovici junija, negovalna bolnišnica z okoli 55 posteljami pa bo zaživela čez približno leto dni, kar bo po besedah Crnjaca izboljšalo razmere ne le v regiji, pač pa tudi na državni ravni.

Prvi mož mariborske bolnišnice na vprašanja medijev ni želel odgovarjati, prav tako ni želel komentirati razlogov za namero o njegovi razrešitvi. Povedal je le, da bo o tem spregovoril šele po ponedeljkovi seji sveta zavoda.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.