11:26, čet, 25. Apr

Dneve poezije in vina zaključili z Velikim večernim branjem in koncertom Dua Atanasovski





V soboto so se z Velikim večernim branjem in koncertom Dua Atanasovski zaključili 24. Dnevi poezije in vina, ki so zveneča mednarodna imena sodobne poezije pripeljali na Ptuj in druge kraje po Sloveniji in Avstriji ter jih v štirih dneh obogatili z bogatim pesniško-vinskim festivalskim programom.

Vodja festivala Aleš Šteger na zaključnem Velikem večernem branju. Foto: Matej Pušnik

Z več kot 60 dogodki, 33 pesniki iz 16 držav in več kot sto udeleženimi umetniki je organizatorjem uspelo izpeljati dobro obiskan festival.
Posebej so ga zaznamovala številna povezovanja z različnimi kulturnimi organizacijami, ki so omogočila bogat program in so v trenutnih razmerah še posebej dobrodošla. Na zadnji festivalski dan je v sodelovanju z vinarji in drugimi delujočimi na področju vinarstva, potekala okrogla miza o povezovanju vina in umetnosti, kjer so govorili o vinu kot umetniškem izrazu. Kasneje so se obiskovalci lahko udeležili tudi prve ptujske vinske promenade, organizirane v sodelovanju s festivalom Salon Sauvignon in se ob bogati vinsko-kulinarični ponudbi sprehodili med festivalskim dogajanjem. Z Urško pred Urško so se z branji predstavili nominiranci in finalisti festivala Mlade literature Urška 2020 JSKD. Z intimnimi zasebnimi branji so pesnice in pesniki gostovali na dvoriščih Ptujčanov ter obiskali številne okoliške kraje – včeraj Petanjce in Majšperk.

V sodelovanju s portalom Vrabec Anarhist, Unescovim mestom literature in Mrežo zatočišč za preganjane pisatelje – ICORN so na pesniških branjih in pogovorih na Ptuju, Petanjcih in v Ormožu, gostili pesnike z Bližnjega vzhoda, za gledališke predstave, interpretacije poezije in vsesplošno sodelovanje pa gre zahvala ptujskemu Teatru III. Soorganizator celotnega festivala in središče festivalskega dogajanja je ptujska kreativna kavarna domKULTure muziKafe.

Pogovor Svet v mestu s pesnico Saro Afzali in pesnikom Pooyeshem Azizeddinom iz Irana je vodil Igor Divjak. Foto: Matej Pušnik

Organizatorji že četrto leto zapored k sodelovanju povabijo tudi evropsko poznano pesnico ali pesnika, da v Odprtem pismu Evropi opozori na aktualne probleme našega družbenega prostora. Prevodi pisma so objavljeni v večjih evropskih medijih, prejmejo pa ga tudi politični odločevalci, ki se nanj vsako leto bolj odzivajo. Letošnja avtorica pisma je Krisztina Tóth, madžarska pesnica in prozaistka, ki v svojih delih pogosto naslavlja aktualne družbene probleme. V pismu zastavlja vprašanje, ali nam tolikokrat omenjana beseda Evropa sploh še kaj pomeni ali pa mora napočiti nova kataklizma, da se bo to zaporedje črk znova napolnilo s pomenom. Na otvoritvi festivala v četrtek, 27. avgusta, je pismo prvič prebrala, dan kasneje pa o njem spregovorila na pogovoru.

Letošnja avtorica Odprtega pisma Evropi je Krisztina Tóth. Foto: Matej Pušnik

Pesniška branja, pogovori, raznovrsten otroški program, vinsko-kulinarični dogodki, Večeri pred dnevi v drugih krajih v Sloveniji in Avstriji, razstava ter koncerti so Ptuj in druge kraje ponovno spremenili v prestolnico poezije. Vodja festivala Aleš Šteger je poudaril pomen in učinek vzajemno podporne skupnosti, ki se vzpostavi takrat, ko se aktivno zanimamo za ustvarjanje drugega, kar je pravzaprav eden od ciljev in nalog festivala. “Za nami je že 24. festival in neizmerno sem vesel, da nam ga je v teh negotovih časih uspelo speljati v takem obsegu. Več kot sto udeleženih umetnikov, Nacionalni mladinski simfonični orkester, pevski zbori, več kot štirideset različnih vinarjev … pravo razkošje za tak čas in okoliščine. Kolegi pesniki iz tujine mi pišejo, kako so veseli in ponosni, ko vidijo, da medtem ko se vsi tovrstni dogodki po svetu odpovedujejo, mi vztrajamo in vse to zagotovo ne bi bilo mogoče brez producentke festivala Sabine Tavčar, ki se ji še posebej zahvaljujem za še en čudovit festival. To so bili 24. Dnevi poezije in vina. Hvala, ker ste z nami, upam, da ste uživali in se vidimo prihodnje, jubilejno leto,” je Šteger ob zaključku povzel letošnji festival.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.