01:36, sre, 24. Jul

Do hitrejše helikopterske pomoči tudi v Mariboru

Ministri za obrambo, notranje zadeve, zdravje in infrastrukturo so danes podpisali posodobljen načrt aktiviranja in uporabe državnih zrakoplovov za nujne naloge zaščite, reševanja in pomoči. Ta predvideva vzpostavitev dispečerskih centrov zdravstva v Ljubljani in Mariboru, ki naj bi prispevala k hitrejši oskrbi poškodovanih in obolelih.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvih, so vse večje potrebe po uporabi helikopterjev in letal v različnih nalogah zaščite in reševanja terjale posodobitev načrta, ki je bil sprejet pred skoraj 12 leti.

Kot eno najpomembnejših sprememb izpostavljajo vzpostavitev dispečerskih centrov zdravstva. Spreminja se način aktiviranja helikopterjev za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, za prevoz obolelih oziroma poškodovanih do zdravstvene službe oziroma med bolnišnicami. Pristojnost za aktiviranje helikopterjev se prenaša z uprave za zaščito in reševanje na dispečersko službo zdravstva oz. dispečerska centra v Ljubljani in Mariboru.

Na ta način se bo bistveno skrajšal čas aktivacije zrakoplovov in posledično bo krajši tudi čas do prihoda ekip na intervencijo, kar pomeni bistveno hitrejšo oskrbo poškodovanih in obolelih, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Jasneje so določeni tudi postopki medsebojnega obveščanja med centri za obveščanje, operativno-komunikacijskimi centri policije, dispečerskimi centri zdravstva in združenim operativnim centrom Slovenske vojske. Kot še poudarjajo na ministrstvih, policija s svojimi helikopterji redno sodeluje v nalogah reševanja v gorah, v načrtu pa so definirali prisotnost policista v posadki za gorsko reševanje.

Načrt so dopolnili tudi z vsebinami s področij medbolnišničnih prevozov in prevozov otrok z inkubatorji. Sestave reševalnih ekip bodo sledile različnim vrstam aktivnosti in vrsti razpoložljivega helikopterja.

V posodobljenem načrtu so tudi določene primarne pristojnosti helikopterskih ekip. Slovenska vojska bo primarno izvajala helikoptersko nujno medicinsko pomoč ter reševanje ob naravnih in drugih nesrečah, letalska policijska enota pa iskanje zrakoplovov. V primeru dodatnih potreb bodo prevoze izvajali policijski helikopterji.

Pri prenovi načrta so sicer sodelovali poveljnik Civilne zaščite, predstavniki ministrstev za obrambo, za notranje zadeve, za infrastrukturo in za zdravje, Uprave RS za zaščito in reševanje, Slovenske vojske, policije, Javne agencije za civilno letalstvo in Gorske reševalne službe.

Načrt pa so danes podpisali ministri za obrambo Marjan Šarec, za notranje zadeve Tatjana Bobnar, za zdravje Danijel Bešič Loredan in za infrastrukturo Bojan Kumer.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.