20:18, tor, 23. Apr

Dodatki nekaterih zaposlenih na občini višji od plače redarjev





V Mariboru se že več let srečujemo s problematiko medobčinskih redarjev. Kadrovska fluktuacija je posledica nezadovoljstva med zaposlenimi. Vzrok so nizke plače in slabi delovni pogoji. Kadrovska fluktuacija je velika. Preverili smo tudi, kdo so najbolje plačani na mariborski občini in ugotovili, da je kar nekaj takih, ki prejema dodatke večje kot je višina plače mestnih redarjev. Tako je Jelka Vrečko, ki je zaposlena v kabinetu župana marca letos prejela dodatke v višini 1.500 evrov, kar je precej več od plače redarja.

O tej tematiki so govorili tudi na minuli seji, ko je Josip Rotar iz Liste kolesarjev in pešcev povprašal po plačilnih razredih mestnih redarjev: “Glede na zadnji incident, kjer se je župan večkrat samovoljno podal reševanja teh problemov, se mi zdi pomembno, da imamo sistemsko urejeno službo, pristojne ljudi, ki takšne stvari rešujejo, so zato dobro plačani in so tudi primerno usposobljeni, ter da imajo oni ta zakonska pooblastila. Slišal sem, da so zelo slabo plačani, mislim, da se je govorilo celo o 22. plačilnem razredu, pa me zanima, če je to res.” Omenil je tudi, da naj bi tisti, ki se zaposlijo, hitro tudi odidejo.

Samo Peter Medved, podžupan Mestne občine Maribor, je takrat dejal : “Mislim, da je tematika zelo aktualna. Imamo dobre pa slabe informacije iz redarstva. Res je, da imamo veliko fluktuacijo, da so po sistemizaciji ti plačilni razredi izredno nizki in da so drugje konkurenčno boljše plačane službe za te kadre. moram pa reči, da je vodenje prevzel Uroš Kosi in da je močno izboljšal delo redarstva, je pa na nas, in je ta pobuda na mestu.”

Plača pripravnika znaša okoli 1000 evrov bruto

Trenutno je na Medobčinskem redarstvu zaposlenih 25 oseb: vodja medobčinskega redarstva, pet občinskih redarjev, ki delajo na terenu, po zaključnem izpitu v tem mesecu se jim bo pridružilo še šest novih, štiri vodje skupin, tri občinski redarji, ki delajo v pisarni, dva višja svetovalca, dva zaposlena v financah in dva v glavni pisarni. Medobčinsko redarstvo sicer pokriva kar 18 občin

Občinski redarji so v različnih plačnih razredih. Občinski redarji in višji redarji so minimalno v 22 plačilnem razredu in maksimalno v 32. Vodje skupin so v minimalno 24 in največ v 34 plačilnem razredu. Plača pripravnika znaša okoli 1000 evrov bruto.

To so plače Medobčinskih redarjev.

Absurdno je predvsem dejstvo, da so plače medobčinskih redarjev nižje, kot izplačani dodatki nekaterih zaposlenih na občini.

Mateja Cekić prejela dodatke v višini 1.876,97 evrov

Na Mestni občini Maribor smo prosili za podatke plač najboljše plačanih zaposlenih. Po lestvici daleč prednjači Nataša Rodošek, ki pa so ji tega meseca izplačali vse nadure, saj je odstopila z mesta direktorice mariborske mestne uprave.

Na drugem mestu je Mateja Cekić, ki je marca 2022 prejela 5.122,75 evrov bruto, kar 36,46 odstotkov plače pa predstavljajo dodatki, kar pomeni, da je prejela dodatke v višini 1.876,97. Precej dodatkov so izplačali tudi Jelki Vrečko in sicer 1.501,64 evra, kar predstavlja 33,29 odstotkov njene plače.

V medobčinskem redarstvu najbolje plačani Uroš Kosi  

Med tem, ko so redarji plačani bore malo, je precej bolje plačan vodja medobčinskega redarstva Uroš Kosi, ki je v marcu 2022 prejel plačo v višini 3.563,02 evra bruto. Kosi je sicer uvrščen v 52. plačilni razred, kar pomeni, da njegova osnovna bruto plača znaša 3.254,84, preostanek predstavljajo dodatki za položajni dodatek in nadomeščanje. Na drugem mestu je Robert Merc, občinski redar vodja skupine, v 35. plačilnem razredu. Marca letos je prejel plačo v višini 2.323,26 evrov bruto, a so precejšnji delež, kar 28 odstotkov, predstavljali dodatki in sicer za položajni dodatek, dodatek za izmensko delo, povečan obseg dela, delo preko polnega delovnega časa (16 rednih nadur). Sicer prejema 1.670,94 evrov bruto. 

Kljub temu, da se več let govori o kadrovskih težavah, te na občini zanikajo

Zanimalo nas je, ali so se lotili reševanja problematike oz. izboljšanju tega področja. Na mariborski občini so nam dejali, da je medobčinsko redarstvo pripravilo dopis in ga poslalo na Skupnost občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije in ministrstvo za javno upravo, kjer predlagajo sistemsko ureditev delovnih mest – občinskih redarjev. “To so višji začetni plačni razredi in  dodatek za stalnost,” dodajo.

Zatrdijo, da trenutno ne beležijo manjka kadra: “Poleg tega bo zaposlitev kmalu dobilo 6 novih redarjev, še letos bo izveden razpis za 4 nove redarje.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.