01:28, pet, 19. Apr

Dokončanje slovenskega najvišjega razglednega stolpa, ki se gradi na Štajerskem se zamika





Dokončanje razglednega stolpa Kristal v Rogaški Slatini, dela bi se morala po prvotnih napovedih končati julija letos, se odmika. Zaključna dela so tako predvidena za konec novembra. Naložba, ki je bila ocenjena na nekaj več kot štiri milijone evrov, se je tudi podražila za več kot 217.000 evrov, so za STA povedali na slatinski občini.

Med razlogi za podaljšanje roka izgradnje so navedli lanske visoke poletne temperature, zaradi katerih je bilo prepovedano betoniranje, pozneje pa dela niso bila možna zaradi deževja in zimskih temperatur. Izvajalec ima zaradi vojne v Ukrajini težave tudi z dobavo materiala, so dodali.

Po navedbah slatinske občine se je naložba, ki se je začela aprila lani, doslej podražila za 5,9 odstotka glede na pogodbeno vrednost. “Gre za ugotovljena nepredvidena dela, ki so nujno potrebna za dokončanje del, in podražitve materiala po invaziji na Ukrajino, ko so cene gradbenih materialov poskočile na bistveno višjo cenovno raven. S tem se soočamo vsi investitorji, tako da se seveda podražitvam ne bomo mogli izogniti,” so dejali na občini.

Trenutno je zgrajenih 11 segmentov stolpa v skupni višini 42 metrov. V teh dneh je predvideno novo betoniranje, s tem pa bodo dosegli višino 46 metrov od 106 metrov, kolikor bo visok razgledni stolp.

Stolp bo prispeval k turistični revitalizaciji 

Slatinski župan Branko Kidrič pričakuje, da bo stolp pripomogel k povečanju števila gostov v občini, računa pa tudi na dvig prepoznavnosti destinacije doma in v tujini.

Gradnja novega razglednega stolpa bo po županovih pričakovanjih pomembna tudi za sanacijo degradiranega območja nekdanjega mizarstva ob vznožju Tržaškega hriba in za ustvarjanje novih delovnih mest.

Prav tako naj bi novost prispevala k turistični revitalizaciji Tržaškega hriba, ki zajema 10 hektarjev. Na hribu načrtujejo ureditev gozdnih poti in izgradnjo novega lesenega paviljona na lokaciji starega, ki je tam stal že v 19. stoletju.

V pritličju stolpa bodo prodajali vstopnice in spominke, v prvem nadstropju pa bo kavarna. Stolp bo imel dvigalo zmogljivosti 22 oseb, požarno stopnišče pa bo štelo 540 stopnic. Kot atrakcija je zasnovan sprehod po delu prosojnih tal stolpa. Na razgledni etaži bo na višini 100 metrov obiskovalcem na voljo tudi virtualni “let s Pegazom”.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.