21:16, sob, 6. Jul

Dopolnjeni predlog: Nov prispevek za dolgotrajno oskrbo bi plačevali vsi, tudi upokojenci





Odbor DZ za delo je pripravil dopolnjeni predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi za obravnavo na seji DZ po nujnem postopku.

Predlog, ki določa pravice iz dolgotrajne oskrbe, od 1. julija 2025 opredeljuje tudi obvezen prispevek za dolgotrajno oskrbo v višini enega odstotka tako za delodajalce kot delojemalce in tudi za upokojence.

Ob tem so sprejeli še več  koalicijskih dopolnil, med drugim to, da bi  usposabljanje oskrbovalca družinskega člana zagotovila Socialna zbornica Slovenije. Ta bo sicer po tem predlogu določila tudi podrobnejši program usposabljanja in vsebino vodenja dnevnika o opravljanju dolgotrajne oskrbe.

V razpravi, ki je ob tem potekala, so bili opozicijski poslanci kritični. Zvonko Černač iz vrst SDS je po poročanju portala Žurnal24 dejal, da naj se ne pristane na to, da bi dodatno obremenjevali ljudi z obveznim prispevkom, da bi to moralo biti prej ustrezno usklajeno. Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevec pa mu je po poročanju portala odvrnil, da če financiranje ni urejeno, ni dolgotrajne oskrbe. S tem se je strinjala Sandra Gazinovski iz Gibanja Svoboda. Menila je še, da prejšnji predlog iz leta 2021 ni zagotavljal sistemskega vira financiranja. V razpravi o dodatku je sodelovala tudi Tereza Novak, prav tako iz Svobode, ki je izpostavila, da je treba zdaj plačevati 11 evrov za eno uro pomoči na domu pri zasebnemu izvajalcu. Zato meni, da en odstotek, kolikor so določili za socialni prispevek, ni tako velik. Aleksander Reberšek iz vrst NSi pa je opozoril, da so plače v SLoveniji že zdaj obremenjene bolj kot pa v drugih evropskih državah.
Več o sami razpravi je TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.