17:43, čet, 28. Mar

Dosedanji Lunos v roke britanskega podjetja Volution Group





Podjetje Lunos iz Ljubljane, ki se ukvarja s prezračevanjem in se je pred kratkim preimenovalo v I-Vent, bo dobilo novega lastnika. Za predvidoma 40 milijonov evrov ga bo kupila britanska družba Volution Group. Ta je prek svojih spletnih strani sporočila, da bo prevzeto podjetje še naprej vodil ustanovitelj in direktor Milan Kuster.

Podjetje I-Vent načrtuje, proizvaja in dobavlja prezračevalne sisteme za objekte. Kot Lunos je bilo ustanovljeno leta 2010 in je v minulih letih dosegalo hitro rast. Danes ima 20 redno zaposlenih. V poslovnem letu 2022 je ustvarilo 10 milijonov evrov prihodkov in 3,4 milijona evrov čistega dobička.

Volution Group je sporočilo o podpisu dogovora za prevzem I-Venta objavil minuli četrtek na svojih spletnih straneh. Za 100-odstotni delež bo takoj odštel 25,2 milijona evrov, nato pa se bo odvisno od poslovanja družbe v prihodnjih treh letih lahko ta znesek povečal za do 15 milijonov evrov, je zapisal. Za prevzem potrebuje še soglasje Agencije za varstvo konkurence.

“Občutki so mešani, na podjetje nekako gledaš kot na svojega otroka. Imeli smo več ponudb, na koncu smo se odločili za Volution,” je po navedbah časnika Finance o prodaji dejal Kuster. Povedal je, da bo I-Vent po prevzemu ostal samostojno podjetje, sam pa ga bo vodil še vsaj tri leta.

Kupec I-Ventu odpira pot na svetovne trge, kar so si vedno želeli. “V Francijo in na preostale zahodnoevropske trge je zelo težko prodreti. Prek Volutiona, ki ima prodajno mrežo, bo to precej lažje. Računamo na občutno rast prodaje,” je po navedbah časnika še povedal Kuster.

Družba Volution Group je leta 2022 ustvarila okoli 340 milijonov evrov prihodkov in nekaj manj kot 40 milijonov evrov dobička.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.