01:06, sob, 20. Apr

Dostop do letališča urejen, vprašanje služnosti še vedno odprto





Medtem ko so na državni družbi DRI zagotovili, da je dostop do mariborskega letališča nemoten in lahko letališče tudi nemoteno obratuje, ob tem še vedno ostaja odprto vprašanje služnosti, o čemer smo že pisali TUKAJ. Kljub temu, da pred parkirišči ob vhodu na potniški terminal še stojita dve tabli z oznako Zasebna lastnina, pa vozila še vedno parkirajo tam.

Kot smo že poročali v prejšnjih objavah Kitajci tako ostajajo lastniki dostopnih cest do letališča, medtem ko na DRI zagotavljajo, da je država služnost uredila, po drugi strani pa v Aerodromu Maribor trdijo, da dogovora ni bilo.

Pred dnevi se je razširila informacija o tem, da kitajski lastniki mariborskega letališča z opozorilnimi tablami preprečujejo dostop do letališča oziroma ga omejujejo. Na tablam so opozorila, da gre za zasebno lastnino, na katero naj bi bil vstop prepovedan. Zaposleni na letališču lahko tam sicer nemoteno parkirajo, so pa na DRI medtem zagotovili, da so eno izmed tabel že odstranili.

Kljub opozorilnim tablam delo na Aerodromu Mariboru poteka nemoteno, so pa na Ministrstvu za infrastrukturo medtem zagotovili, da je služnost na zemljiščih okrog letališča urejena, dejanja Aerodroma Maribor govorijo drugače.

V kolikor namreč drži informacija, da DRI oziroma država ni dosegla dogovora z Aerodromom Maribor, potem ta služnost na katero se sklicujejo ni urejena. Glede na to, da gre za dokumente (pogodba o služnosti in dva aneksa k pogodbi), ki veljajo kot informacija javnega značaja, morajo biti vpisani v zemljiško knjigo, v kateri pa je zavedena samo osnovna pogodba brez aneksov.

letalisce-maribor

Ministrstvo pravi drugače

Služnost je bila podeljena Republiki Sloveniji, vpisana je v zemljiško knjigo in se je vsa ta leta izvajala brez težav. Morebitne spore v zvezi s tem naj se ureja po pravni poti,” so danes za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo. Potrdili so, da so se odločili za cenitev spornih parcel. “Cenitev bomo naročili, ker potrebujemo pravo oceno vrednosti, preden gremo v nadaljnje postopke, s katerimi zasledujemo naš poglavitni cilj, to je nemoteno obratovanje Letališča Edvarda Rusjana,” so dodali.

Vlogo za pridobitev aneksov smo že poslali na pristojno ministrstvo in Agencijo za civilno letalstvo, na njihove odgovore še čakamo. V kolikor pa se izkaže, da služnost ni ustrezno urejena, se verjetno ministrstvo zanaša na to, da bi Aerodrom Maribor moral sprožiti sodni spor in preko njega dokazati dejansko stanje.

Glede na to, da je država naročila cenitev parcel, potrjuje naše prejšnje poročanje o tem, da držav pripravlja tudi razlastninjenje in da bo verjetno o tem odločala v kratkem. Zgodbo v zvezi z mariborskih letališčem bomo za vas spremljali še naprej.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.