11:30, pet, 29. Mar

Dozidava prostorov v Izumu





Na Institutu informacijskih znanosti so danes s položitvijo temeljnega kamna tudi uradno začeli s projektom dozidave in energetske sanacije objekta v središču Maribora. Skoraj 9,5 milijona evrov vredno investicijo bodo izpeljali z dobršnim delom evropskega denarja, saj je Evropski sklad za regionalni razvoj projektu namenil 7,2 milijona evrov.

stavba_izum

Nadaljnji razvoj Instituta informacijskih znanosti v Mariboru (Izum) trenutno najbolj zavira prostorska stiska. Za določeno visokotehnološko opremo so namreč zahteve po prostorih zelo specifične, zaradi česar je nujno potrebna novogradnja. Gradbena dela so se v okviru projekta pričela konec aprila, projekt pa bo predvidoma zaključen v sredini prihodnjega leta.

Kot je ob začetku del povedal direktor Izuma Davor Šoštarič, začetek projekta pomeni pomembno investicijo tako za institut kot za vse uporabnike, ki uporabljajo storitve integriranih knjižničnih informacijskih sistemov v Sloveniji in v regiji.

“Tudi zato nas veseli, da sta težo in potencial projekta priznali in finančno podprli Evropska unija in država. Z današnjo inavguracijo smo tako tudi simbolno obeležili vstop v sam projekt. Stavba bo tako v sodobni in modernejši podobi končno lahko izpolnila svoj namen oziroma poslanstvo instituta samega kot tudi njegove razvojne, raziskovalne in izobraževalne vloge,” je dejal Šoštarič.

Z dozidavo bodo zaposlenim zagotovili nove prostore, hkrati pa bodo še energetsko sanirali dotrajani obstoječi objekt. Nov prizidek bo, skupaj z obstoječim prenovljenim objektom, na skoraj 14.000 kvadratnih metrih površin poleg varnejšega delovnega okolja omogočil tudi boljše in učinkovitejše pogoje za opravljanje raziskovalne ter izobraževalne dejavnosti.

Izum bo s projektom pridobil dodatne pisarne, sejne sobe, predavalnice in laboratorije, ki bodo namenjeni tako zaposlenim kot ostalim udeležencem, ki institut obiskujejo iz izobraževalnih razlogov. Zaradi izboljšanih prostorskih pogojev bo mogoč tudi nakup nove raziskovalne opreme. Prav tako je zelo pomembna izgradnja novega računalniškega centra, ki bo dvignil konkurenčnost na področju knjižničnih informacijskih sistemov.

Ob tem bo naložba omogočila tudi dvig ravni raziskovalne dejavnosti in prepoznavnosti Izuma, krepitev povezanosti z gospodarstvom s poudarkom na prenosu novih znanj, integriranost v mednarodno, še posebej evropsko znanstveno skupnost in razvoj raziskovalne infrastrukture, so razloge za dodelitev evropskih sredstev pojasnili v vladni službi za razvoj in kohezijsko politiko.

Mariborski Izum je leta 2012 kot ena največjih slovenskih organizacij na področju IKT-tehnologij pridobil status Unescovega regionalnega centra za knjižnične informacijske sisteme in informacijske sisteme o raziskovalni dejavnosti. Prvi Unescov center v Sloveniji so postali na podlagi dolgoletnega uspešnega delovanja v državah Jugovzhodne Evrope, kjer so sprejeli slovenski sistem COBISS kot produkt visoke tehnologije.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.