03:18, sob, 10. Avg

Drama SNG Maribor s predstavo Višnjev vrt gostuje v Romuniji





Predstava Višnjev vrt po drami Antona Pavloviča Čehova v režiji Gaborja Tompe, ki je nastala pod okriljem Drame SNG Maribor, je bila uvrščena v tekmovalni program 4. mednarodnega gledališkega festivala Fest(in) on the Boulevard v Romuniji. Edina slovenska predstava na festivalu bo v bukareškem gledališču Odeon na sporedu ta četrtek.

V mariborski uprizoritvi Višnjevega vrta (poznanega pod naslovom Češnjev vrt) med drugimi igrajo Ksenija Mišič, Ana Urbanc, Nataša Matjašec Rošker, Aleš Valič kot gost, Kristijan Ostanek, Matija Stipanič in Peter Boštjančič.

Višnjev vrt; FOTO: Damjan Švarc
Višnjev vrt; FOTO: Damjan Švarc

Višnjev vrt je Čehovov labodji spev, saj je z njim zaključil svoje umetniško in življenjsko poslanstvo in hkrati napoved konca neke ere. Drama velja za eno najbolj razburljivih 20. stoletja, “zaradi preciznih in ostrih rezov, ki razgaljajo vse in vsakogar, ki razkrivajo nesorazmerja med idealom in kapitalom, iluzijo in realnostjo, iskanjem ljubezni, spominov in pozabe, so zapisali v gledališču”.

Režijo podpisuje Gabor Tompa, mednarodno uveljavljeni romunski režiser, profesor, umetniški direktor gledališča v Cluju in ustanovitelj ter vodja tamkajšnjega mednarodnega gledališkega festivala. Tompa je na odre po vsem svetu postavil več kot 100 odmevnih uprizoritev. Dramaturg je Georges Banu, scenografka in kostumografka Carmencita Brojboiu, lektorica Metka Damjan. Tompa je z Davorjem Hergojem sodeloval pri izboru glasbe, s Tomažem Bezjakom pa pri oblikovanju svetlobe.

Višnjev vrt; FOTO: Damjan Švarc
Višnjev vrt; FOTO: Damjan Švarc

Mednarodni gledališki festival Fest(in) on the Boulevard poteka od 10. do 22. oktobra v bukareških gledališčih Nottara, Odeon in Tandarica. Leta 2013 ga je ustanovilo gledališče Nottara. Gledališče je živa umetniška zvrst, ki mora ostati blizu občinstvu, obravnavati aktualne zadeve, ki bi morale biti tako hrana za razmislek in recept za smeh, menijo organizatorji festivala.

Zato ima bukareški festival dve glavni selekciji in več dodatnih. Prva selekcija, v katero je vključen Višnjev vrt, se osredotoča na relevantne teme iz vsakdanjega življenja in letos postavlja v ospredje družinske krize, druga pa je selekcija mednarodne festivalsko-gledališke mreže Neta.

Višnjev vrt; FOTO: Damjan Švarc
Višnjev vrt; FOTO: Damjan Švarc

Festivalski program vključuje 30 predstav ter spremljevalne prireditve in aktivnosti, kot so pogovori, javna branja, predstavitve knjig, ulični dogodki in fotografske razstave.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.