07:24, sob, 6. Jul

Društvo Humanitarček ima seznam tistih, ki naj bi vzeli pomoč, namenjeno žrtvam poplav: “Nas je za vas sram!”





Društvo Humanitarček ponovno poziva, da je pomoč, namenjena žrtvam poplav, ciljna in ciljana. Zdaj je, po njihovih besedah, marsikatero zbirno in izdajno mesto pomoči zaprto. “Zakaj? Ker morajo prizadeti najprej porabiti zaloge pomoči. In da se preprečijo te zlorabe.” Ugotovili so namreč, da naj bi ljudje izrabljali pomoč, naj bi si prisvajali material, orodje. In na društvu so izvedeli, kdo naj bi bili ti ljudje.

Tako so našteli nekaj primerov:

“Gospod, ki si odnesel iz zbirnega centra 30 lopat, ces da jih bos razdelil, nato pa jih na Dan solidarnosti prodajal ob cesti v Mozirju … (jap, vemo, da so bile te iste, saj so bile pripeljane iz Madzarske in so imele specificen logo)
Gospodicna, ki si vceraj na Petrolu v Prevaljah nalozila poln avto pralnega praska, pralnih gelov – in ker ni bilo dovolj, se kar po zadnjem sedezu …
Gospa, ki si v Savinjski “skoordinirala”, da je pol tovornjaka knauf plosc pristalo na tvojem dvoriscu – in dvoriscu tvoje hcere, ceprav vam je zalilo le klet …
Par srednjih let, ki si dobesedno izpraznil skladisce v Prevaljah vceraj popoldne … in sta prisla vsak s svojim avtom … domacini pa vedo, da sta dalec od poplav …
Mlajsa gospodicna, ki si prisla iskat v Komendo cistila, kasneje pa si jih prodajala na Bolhi …
Tisti, ki je v Sneberju iz skatel izmikal razvlazilce, ljudem pa puscal prazne skatle …
Par srednjih let, ki si prisel po pol kombija zelenjave v Dravogradu, nato pa jo prodajal naprej …
… nas je za vas sram!”

Vse več zlorab na terenu

Očitno je, da se ljudje med seboj dovolj poznajo, da so izvedeli, kdo naj bi kje kaj vzel. In Društvo Humanitarček ob naštevanju primerov razlaga, zakaj so se odločili napisati vse to. “Se vedno se dogajajo “samoiniciativna zbiralisca” – kot tudi izdaja, ki je povsem nekoordinirana. Zlorab je vedno vec. In ce nas vprasate, zakaj teh nismo zaustavili – ker (razen pri gospodu z lopatami, ki je nato odsel na pogovor z modrimi angeli) nimamo sposobnosti biti na vseh krajih naenkrat. Taksne zgodbe nam nato javljate iz terena …”, so zapisali.

Poziv javnosti: naj zaustavi primere zlorab

“Ravno zato pozivamo (ponovno), da je pomoc ciljna in ciljana … marsikatero izdajno mesto pomoci je sedaj zaprto. Zakaj? Ker morajo prizadeti najprej porabiti zaloge pomoci. In da se preprecijo te zlorabe,” so še zapisali na družbenem omrežju in dodali: “Mogoce boste rekli – da ima vsaka zgodba dve plati, verjetno res. A se predobro vemo, kako je, ko pomoc NE pride do tistih, ki jo potrebujejo. Mi ne moremo biti “policija”, lahko pa vsak od vas odreagira, ce kaj taksnega zazna na terenu. In navadno je pred objavo na FB, hitrejse in ucinkovitejse, da se poskusimo s tistim, ki si v avto nalaga ze 30 Ariel pogovoriti. Skupina fantov, ki si je na terenu prisvojila in odpeljala 3 visokotlacne cistilce, ceprav je gospod tekel za njimi, ker jih je potrebno vrniti … sedaj pa jih bodo morali odplacati …”

Apel za Prevalje: naj tisti, ki so vzeli stvari na bencinski postaji, te vrnejo

“Na tem mestu pa apel za PREVALJE: gospodicno, ki je vceraj izropala Petrol Slovenija pralnih sredstev ter starejsi par, ki je prisel kar z dvema avtoma po njih, vljudno prosimo, da slednje odnesejo nazaj DO JUTRI ZVECER… lahkk anonimno, samo postavite … nihce namrec ne potrebuje celih kartonov persila, ariela … nenazadnje so nadzorne kamere … vasi avtomobili pa imajo registrske … dajmo biti vsi odrasli… in to kar ste naredili res res ni lepo. Obenem pa je (upamo da) to sola organizatorjem odjema … mi na tem mestu lahko pomagamo le z apelom,” so zapisali in opozorili domnevne storilce na kamere na postaji.

Pohvala za Občino Črna na Koroškem

Pohvalili pa so Občino Črna na Koroškem, ” kjer je res na lokalni ravni vse tip-top!”

Zaradi incidentov “težijo” in pozivajo k nadzoru

“Ravno zaradi taksnih incidentov tezimo – in pozivamo k nadzoru. In ker smo tega zaznali vedno vec, smo se odlocili, da v prihajajoci fazi, kjer bo potreben material za obnovo, naredimo “po svoje”. In sicer mimo lokalnih skladisc, ker nekje resnicno sepajo … nas pa je premalo, da bi vsem stali za hrbtom,” s razložili svojo odločitev.

“Aktivirali smo nase partnerske organizacije, ki jim zaupamo in si delamo svoj “popis” skode … tako da bomo s 1.9.2023 zaceli ciljno in ciljano zbirati materiale … se pravi za hiso 77/53 toliko-in-toliko apna, citra, hitrosusece malte … in dostava do vrat ali pa s posebnim kuponom na ime in priimek … omogocili bomo spletne nakupe (upamo), da boste lahko kupili direktno in bo slo direktno,” so razložili svoje namene.

Zakaj se jezijo?

“Nismo ena tistih NGO, ki bi karkoli prejemala od drzave. Se denarja navadno ne zbiramo. In v 10+ letih smo se naucili, da zal – ce zelimo verjeti v dobro, moramo “za ziher” postaviti pravila … in nam vsaka “kanta apna, ecocida etc” pomeni veliko … kot pomeni nekomu, ki jo prejme …” so še zapisali.

Poziv ljudem, da darujejo ZPM Moste Polje za projekt Botrstvo in verigo dobrih ljudi

Zaključili pa s tem:
“PS: vsi, ki ste kaj zbirali toplo priporocilo … teren je poln hrane, kozmetike etc. Nima smisla to dovazat v centre. Se bo pa vse to potrebovalo. Nenazadnje se bo prava stiska sele pokazala. Tako da pozivamo, da stvari predate Zpm Moste Polje (skladisce na Zaloski 54), ki s projektom Botrstvo in @veriga dobrih ljudi skrbijo za druzine. Nenazadnje bodo druzine, prizadete v poplavah, postale del njihovega programa.”

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.