06:02, pet, 29. Mar

Država bi zvišala kritje prispevkov verskim uslužbencem





Ministrstvo za kulturo je v javno obravnavo posredovalo predlog spremembe zakona o verski svobodi. S predlogom spreminja višino namenske državne finančne pomoči za plačilo prispevkov za socialno varnost uslužbencev cerkva in drugih verskih skupnost. Rok za oddajo predlogov, pripomb in mnenj je 20. marec.

Kot je v sporočilu za javnost zapisalo ministrstvo za kulturo, predlagana sprememba zakona posega le v člen zakona, ki določa višino osnove za državno finančno pomoč za plačilo prispevkov zavarovanca za socialno varnost uslužbencev cerkva in drugih verskih skupnosti.

“Predlagana sprememba zvišuje dosedanjo višino osnove iz najmanj 48 odstotkov na 60 odstotkov,” so sporočili.

Kot izhaja iz obrazložitve predloga, želi ministrstvo povrniti določitev kritja prispevkov verskim uslužbencem na raven pred uveljavitvijo zakona o uravnoteženju javnih financ (Zujf). Prav tako predlog spremembe zakona v prehodnih določbah ukinja Uredbo o načinu ugotavljanja kriterijev za priznanje statusa splošno koristne organizacije cerkvi ali drugi verski skupnosti in za določitev višine namenske državne finančne pomoči za plačilo prispevkov zavarovanca za socialno varnost njihovih uslužbencev, med cilji navaja predlagatelj.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.