15:52, pet, 29. Mar

Državno prvenstvo v slam poeziji tokrat na Ptuju





V soboto, 7. avgusta, bo Ptuj gostil 5. državno prvenstvo v slam poeziji. Slam poezija, umetnostno polje, ki združuje literarno ustvarjanje s privlačnim nastopom v živo, je v Sloveniji še posebej priljubljena med mladimi.

FOTO: Arhiv MKC Maribor

Slam poezija je performans poezija, ki je nastala z željo po približanju te literarne zvrsti občinstvu vseh generacij. Gre za pesniški stil, ki se je razvil z namenom predstavljanja poezije v živo, na odrih, temu pa so bili dodani še tekmovalni elementi. Začetek gibanja sega v osemdeseta leta, v Chicago, ZDA, kjer je s slam večeri začel “Slam Papi” Marc Kelly Smith.

Prvi tovrstni dogodki so se na Slovenskem pričeli pojavljati pred skoraj 20 leti, prvo državno prvenstvo pa se je zgodilo leta 2016 v Mariboru pod okriljem takrat novonastale slovenske slamovske zveze SiSlam. V zvezo so vključeni organizatorji slam dogodkov iz Maribora, Celja, Kamnika, Ptuja, Ljubljane in Kranja. Z vzpostavitvijo državnega prvenstva v slam poeziji smo se Slovenci vključili tudi na evropski slam zemljevid in od takrat redno pošiljamo svoje prvake na evropska prvenstva. Leta 2020 je bilo Evropsko prvenstvo, sicer v e-izvedbi zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo, v Mariboru. Takrat smo dosegli tudi najvidnejšo uvrstitev, saj je (še vedno) aktualna prvakinja Eva Kokalj dosegla tretje mesto.

Tekmovalci prihajajo iz celotne Slovenije

Tekmovalci državnega prvenstva, ki se bo v soboto odvilo na Ptuju, prihajajo iz Maribora, Kranja, Ljubljane, Ptuja in Celja – skoraj vsi so se kvalificirali na prvenstvo kot zmagovalci ali drugouvrščeni na področnih turnirjih. Edini izjemi sta najvidnejši pesniški slamer “koronskega” (streamanega) obdobja in še vedno aktualna državna prvakinja, ki sta bila kvalifikacij zaradi preteklih dosežkov opravičena. Pričakovati je deset najbolje pripravljenih tekmovalcev in tekmovalk, ki imajo za seboj že nekaj dosežkov in vrhunskih uvrstitev, močni pa niso samo na pesniških slamih, ampak tudi na literarni, glasbeni, gledališki in celo filmski sceni.

Med favorite prvenstva sodijo aktualna prvakinja Eva Kokalj, tretja na lanskem Euroslamu, dvakratni državni podprvak Matic Ačko, vodja slamovske ekipe Slam Zverine iz Maribora, iz iste ekipe prihaja tudi Klavdija Volf, ki je na Ptuju doslej zabeležila največ individualnih zmag, domače barve pa z visokimi apetiti zastopa aktualni zmagovalec Ptujskega pokala, član lokalnega kolektiva Slamuraji, Alen Harb.

Njihove nastope bo točkovala strokovna žirija

Zmagovalec ali zmagovalka državnega prvenstva bo slovenske barve zastopal na naslednjem Euroslamu. Tekmovalcem bo dobrodošlico in srečo zaželela županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, njihove nastope bo točkovala strokovna žirija, prireditev pa bosta povezovala Mojca Frim in Aljaž Šešo, oba tudi sama izkušena slamerja.

Premori med posameznimi krogi temovanja bodo zapolnjeni z glasbo – na velikem platnu bodo prvič prikazani novi videospoti mladih ptujskih glasbenih zasedb Ashine, Infected in Шаламун (Šalamun), v živo pa bosta z akustičnimi melodijami ušesa pobožali Katja in Taja, dve četrtini ptujske zasedbe Infected. Prireditev, ki bo potekala na dvorišču Mestnega kina Ptuj, se začne ob 21. uri. V primeru dežja se dogodek seli v CID Ptuj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.