13:45, pet, 29. Mar

DZ danes o imenovanju novega ministra za zdravje





Poslanci bodo danes na izredni seji odločali o tem, ali bo Janez Poklukar postal novi minister za zdravje. Če bo prepričal poslance, bo postal 18. minister za zdravje doslej, tretji v tej vladi. Med prve naloge na ministrskem mestu uvršča spopad z epidemijo in izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Poklukar, ki je v preteklosti vodil jeseniško bolnišnico in Univerzitetni klinični center Ljubljana in bo v primeru večinske podpore navzočih poslancev postal minister, je prejšnji teden v predstavitvi svoje vizije zdravstva pred parlamentarnim odborom poudaril, da je cilj univerzalno, široko dostopno javno zdravstvo. Izpostavil je potrebo po krepitvi primarne zdravstvene ravni, zlasti dela zdravstvenih domov, jasni ločitvi dela v javnem in zasebnem zdravstvu.

Vire financiranja za zdravstvo potrebno razpršiti

Za zdravstvo je po njegovih besedah treba nameniti več denarja, vire financiranja pa razpršiti. Zavzema se za jasno opredelitev košarice pravic iz osnovnega zavarovanja ter za preoblikovanje dopolnilnega zavarovanja. Po njegovem mnenju je ključno urediti dolgotrajno oskrbo.

42-letni zdravnik internist bo v primeru izvolitve zasedel položaj zdravstvenega ministra dobro leto pred rednimi parlamentarnimi volitvami. Vlada je iskala novega ministra za zdravje po tistem, ko je Tomaž Gantar odstopil s tega mesta konec lanskega leta po izstopu DeSUS iz koalicije. V vmesnem času je ministrstvo vodil premier Janez Janša.

Poklukarjevo deležen pohval

Uradno Poklukarjevo kandidaturo podpirajo poslanci koalicije, pa tudi SNS. Pohval je bil na seji parlamentarnega odbora deležen tudi od nekaterih poslancev ostalih opozicijskih strank, čeprav uradno na njihovo podporo ne more računati.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.