11:45, sob, 20. Apr

DZ na torkovi izredni seji o imenovanju Poklukarja za zdravstvenega ministra





Državni zbor bo v torek na izredni seji, na kateri bo omogočeno sodelovanje na daljavo, obravnaval predlog za imenovanje Janeza Poklukarja za zdravstvenega ministra. Kandidat je v sredo uspešno prestal zaslišanje parlamentarnega odbora. Na izredni seji, ki se bo začela 1. marca, pa bo DZ obravnaval zadeve iz terminskega programa DZ za februar.

FOTO: dz-rs.si

Kolegij predsednika DZ je danes podprl predlog, da se seja DZ, na kateri bodo poslanci odločali o kandidaturi dosedanjega generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janeza Poklukarja za ministra za zdravje, začne v torek ob 14 uri. Težav pri podpori ni pričakovati. Člani parlamentarnega odbora za zdravstvo so Poklukarjevo kandidaturo podprli z 10 glasovi za in štirimi proti.

Na seji DZ je za imenovanje ministra potrebna podpora večine prisotnih poslancev. Tudi kandidat zapletov pri imenovanju ne pričakuje. Napovedal je, da bodo njegovi prvi ukrepi na ministrstvu usmerjeni v obvladovanje epidemije covida-19 in zagotavljanje dostopnosti do zdravstvenih storitev. V predstavitvi odboru pa je med drugim napovedal krepitev primarne ravni in spremembo financiranja zdravstva.

Omogočeno sodelovanje na daljavo

1. marca pa bodo poslanci začeli sejo DZ, na kateri bodo obravnavali točke, ki so bile predvidene na terminskem programu za februar. Kolegij predsednika DZ je danes podprl predlog, da bo ta seja izredna in bo na njej omogočeno sodelovanje na daljavo, saj izvedbe redne seje na daljavo poslovnik DZ ne omogoča.

Na dnevnem redu seje so med drugim poslanska vprašanja vladni ekipi in mandatno-volilne zadeve. Med drugim bodo poslanci po nujnem postopku obravnavali vladni predlog zakona o jamstvu RS v Panevropskem generacijskem skladu. Kolegij predsednika DZ je danes podprl obravnavo predloga zakona po nujnem postopku. Omenjeni sklad je ob prvem valu epidemije covida-19 vzpostavila Evropska investicijska banka, ki želi mobilizirati do 200 milijard evrov sredstev za gospodarstvo. V skladu s predlogom zakona bi Slovenija zagotavljala jamstvo temu skladu v višini dobrih 70 milijonov evrov.

Tudi prva obravnava vladnega predloga novele stanovanjskega zakona

Med odmevnimi točkami bo na seji DZ tudi druga obravnava predloga zakona o Nacionalnem demografskem skladu. Odbor DZ za finance je sprejel vrsto dopolnil k predlogu, predvsem na podlagi opozoril zakonodajno-pravne službe DZ. Opozicija je sejo odbora obstruirala. Menijo namreč, da sta za tako pomemben zakon pred obravnavo v DZ nujna javna razprava in socialni dialog, žugajo tudi z možnostjo referenduma. O zakonu je bila sicer ob prvi obravnavi v DZ opravljena splošna razprava.

Predlog zakona med drugim predvideva, da bo sklad vsako leto vplačal 40 odstotkov prejetih dividend in 40 odstotkov kupnin od prodaje naložb v pokojninsko blagajno. 10 odstotkov dividend bo namenjenih sofinanciranju politike za skrb za starejše, 10 odstotkov pa za ukrepe družinske politike.

Na dnevnem redu seje je med drugim tudi prva obravnava vladnega predloga novele stanovanjskega zakona, ki vsebuje najnujnejše spremembe in tudi rešitve za več javnih najemnih stanovanj.

Testiranje na novi koronavirus

4. marca pa bo DZ na izredni seji, na kateri bo prav tako omogočeno sodelovanje na daljavo, obravnaval predlog priporočil v zvezi s pripravo nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost. Sklic izredne seje so zahtevali v opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB, prvopodpisani je poslanec SD Franc Trček. Poslanci omenjenih strank so prepričani, da je o tako pomembnem dokumentu za prihodnji razvoj države ključna široka javna razprava, vladni koaliciji pa očitajo, da to dela v tajnosti, z internim dokumentom.

Po tej izredni seji bo DZ nadaljeval obravnavo preostalih točk dnevnega reda seje, ki jo bo začel 1. marca.

Na predlog vodje poslancev SAB Maše Kociper na današnjem kolegiju predsednika DZ bo pred sejo DZ, ki se bo začela 1. marca, poslancem omogočeno testiranje na novi koronavirus.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.