00:13, pet, 19. Apr

DZ sprejel zakon, ki bo v prejšnje stanje vrnil 11 zakonov, ki jih je spremenila prejšnja vlada





Državni zbor je z 52 glasovi za in 27 proti sprejel zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec.

S tem zakonom bodo v prejšnje stanje 11 zakonov, ki jih je spremenila prejšnja vlada v preteklem mandatu. Sedanja koalicija je sprejela zakon, v SDS pa so že napovedali ustavno presojo, poročajo na portalu 24ur.com. Zakon so podprli v koaliciji, v SDS so napovedali ustavno presojo. Inštitut 8. marec je že pred glasovanjem o njihovem predlogu izrazil veselje, da koalicija podpira predlog zakona in s tem izpolnjuje predvolilne obljube.

Koalicija podprla zakon, opozicija meni, da bi morali obravnavati vsak zakon posebej

Zakon so podprle koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, podpore pa ni dobil pri opozicijskih strankah. Pri SDS in NSi menijo, da bi bilo boljše novelirati vsak zakon posebej, ne pa imeti pristopa omnibus. Ob tem pa, poroča 24ur.com, problematizirajo, da na zakon ni mogoče vložiti pobude za zakonodajni referendum.

Več ureditev se vrača v staro stanje

Z zakonom se vrača v preteklo stanje več ureditev, med njimi na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike. Ukinja tudi pravno podlago za vstop podjetja Uber na slovenski trg. Ukinja pa tudi posege v neodvisnost državnih tožilcev in tožilk. Tujim študentom za vpis za študij v Sloveniji kot pogoj ne bo več treba imeti na računu pet tisoč evrov. Zakon tudi zmanjšuje vpliv odločanja kulturnega ministra na raznih kulturnih razpisih.

Kar se tiče sprememb zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, pa državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič ocenjuje, da bodo povečale državni proračun za več kot dva milijona evrov, še poročajo na portalu.

Poslanci so razpravljali o spremembah zakona o orožju, ki oža upravičenost za nabavo strelnega orožja kategorije osem A, kamor med drugim spada tudi polavtomatsko strelno orožje, so zapisali na portalu. Pri tej točki je SDS vložila dopolnila, češ da bi s tem ukinili nekatere strelske športne discipline. DZ jih je zavrnil.

Odziv Inštituta 8. marec: Zakon proti škodljivim ukrepom oblasti je sprejet!

Prejeli smo sporočilo Inštituta 8. marec, v katerem so zapisali, da je zakon pisala široka mreža organizacij, sindikatov, pravnikov in posameznikov in posameznic. “Je jasen prikaz tega, da lahko vsi sooblikujemo našo državo. Za zakonom namreč stoji več kot 15000 ljudi in ponovno vpeljuje neodvisnost policije, šolstva, varovanja okolja, strpnosti in solidarnosti,” so zapisali.

Na novinarski konferenci pa je spregovoril Marko Durdubakov, predstavnik Študentske fronte, ki je poudaril: “Študij je pravica in ne privilegij. Znanje pa lahko koristi celotni družbi. Podpiramo Zakon proti škodljivim ukrepom oblasti in smo veseli, da ne bomo diskriminirani na podlagi premoženjskega stanja.” Polona Torkar, Asociacija, je izpostavila, da zakon, “ki ga je vložil Inštitut 8. marec in s sprejetjem katerega bo odpravljena ena v vrsti omenjenih škodljivih potez, pozdravljamo in ga beremo kot še en nujno korak zamejevanja političnega vpliva na odločanje v resorju kulture, ki mu morajo nujno slediti še drugi, prvo uveljavitev novega Pravilnika o strokovnih komisijah, katerih člani bodo imenovani po transparentnih postopkih in bodo lahko odločali neodvisno ter z zahtevano strokovno integriteto.”

Aljoša Petek, PIC, je spregovoril o okoljevarstvenih vidikih: “Glas investitorjev preprosto ni in ne sme biti edini, ki je upoštevan pri poseganju v naše okolje. Naravovarstvene NVO skrbijo za čisto vodo, zrak, tla, floro in favno, za naše življenjsko okolje in si zaslužijo glas pri varstvu našega okolja in zdravja. Naj se trend omejevanja njihovih pravic nemudoma preneha in naj s polno močjo zastopajo interese narave in našega zdravja.” Oglasil se je tudi predstavnik Sindikata taksistov Dejan Jefim in dejal, da gre za veliko zmago za njih, njihove družine in boljši poklic.

Goran Forbici, direktor CNVOS, pa je izpostavil pripombe in pritožbe čez pristop omnibus: “Ob vsem vpitju čez omnibus pristop in umanjkanje široke razprave se vendarle ne bi smeli zaslepiti za preprosto dejstvo, da zakon, ki so ga vložile kolegice in kolegi iz Inštituta 8. marec, ne prinaša ničesar zares novega. Stvari samo vrača v marec 2020, preden je Janša začel svoj zadnji plenilski pohod. Vse rešitve iz zakona so torej nekoč že prestale razpravo, hkrati pa je tudi že jasno, kaj v praksi pomenijo. Nobena posebna previdnost ni torej niti potrebna niti smiselna.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.