14:27, pet, 29. Mar

Eko patrulja danes v nadzor Maribora





Eko patrulja: Društvo IndiJanez z zeleno iniciativo tudi letos v mariborskih parkih.

Z ekološko usmerjeno akcijo želijo uporabnike priljubljenih zelenih površin opozarjati na primerno ravnanje z odpadki in druge okoljske probleme.

Ob nastopu poletja in vse večjem sproščanju epidemioloških ukrepov se najbolj obiskana mariborska zbirališča spet hitro polnijo. Prijazno vreme in želja po druženju mnoge prebivalce mesta vodita v njegove številne parke in zelene površine, pred prihajajočimi poletnimi počitnicami pa velik delež predstavljajo mladi, ki se na travi in pod drevesi družijo po pouku in med odmori. Takšno druženje je nepogrešljivi del javnega življenja in v društvu ga brez zadržkov pozdravljajo in spodbujajo, saj gre za bogatenje mestne kulture.
Manjše in večje skupine obiskovalcev mestnih zelenic pa lahko za seboj prinesejo tudi odpadke, ki nemalokrat obležijo kar ob klopeh, pod drevesi in na sprehajalnih poteh.

Okoljevarstvena akcijo – Eko patrulja

V teh prvih poletnih tednih bo Društvo IndiJanez zato ponovno zagnalo svojo okoljevarstveno akcijo z imenom Eko patrulja, ki so jo izvajali že v preteklih letih. Z njo želijo dvigniti raven ozaveščanja o primernem ravnanju z odpadki in skrbi za čisto okolje. V društvu so sestavili posebno ulično ekipo, ki se bo ob določenih terminih podala v nekatere izmed najbolj obiskanih parkov v Mariboru: Magdalenski park, park na Trgu generala Maistra in seveda Mestni park. Tam bodo v času popoldanskih zbiranj z direktnim, a “diplomatskim” pristopom po nekaj ur pazili na smetenje, obiskovalcem pa bodo za čim lažje odlaganje odpadkov delili tudi biološke vreče za smeti in jih s tem spodbujali k aktivni skrbi za okolje.

Želijo opozoriti na primerno ravnanje z odpadki

“Namen akcije ni, da nekoga okregamo ali osramotimo. Zakaj opozarjamo na primerno ravnanje z odpadki? Ker gre za javni prostor, ki ga želimo vsi uporabljati v najboljšem stanju, za kar ga je potrebno takšnega tudi pustiti,” pravi Ines Terbovšek, ena od izvajalk akcije. Druga izvajalka, Katja Zgoznik, dodaja: “Med ljudi želimo vnesti dialog in zavest o skrbi za okolje. Z metanjem smeti v za to namenjen koš ne bomo rešili vseh globalnih okoljskih problemov, lahko pa ohranjamo čistočo v domači skupnosti in to je pomemben začetek.”

Ekipa se bo poleg tako imenovanih mehkih intervencij z obiskovalci tudi pogovarjala o pomenu odgovornega ravnanja z odpadki in temu, kaj varovanje okolja sploh pomeni. Njihovo “patruljiranje” in deljenje vreč za odpadke bodo tako dopolnjevale kratke in vljudne interakcije z mladimi in drugimi uporabniki zelenih površin z okoljevarstveno noto.

Akcija Eko patrulja se prične v petek, 18. junija 2021 ob 13.00, na vhodu v mestni park na Tyrševi ulici v Mariboru. Predvidoma bo potekala v več terminih med 18. in 24. junijem.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.