08:49, čet, 25. Apr

En pacient s covid-19 v UKC Maribor umrl, stanje v Domu Danice Vogrinec se umirja





V enoti mariborskega Doma Danice Vogrinec na Taboru je trenutno z novim koronavirusom okuženih 45 oseb, in sicer 28 stanovalcev in 17 zaposlenih.

Vir: pixabay.com

Trendi so se umirili. Kaže, da smo z ukrepi uspeli zajeziti širjenje epidemije v domu,” je v današnji izjavi za medije povedal direktor tega doma za starejše Marko Slavič.

Od zadnjega javljanja podatkov v sredo se je število okuženih povišalo za tri, saj so okužbo z novim koronavirusom zabeležili še pri treh stanovalcih.

Trenutno poteka že tretji krog testiranj, ki so jih začeli takoj, ko so na začetku prejšnjega tedna v tem domu za starejše zabeležili prvo okužbo z novim koronavirusom. V naslednjih dneh je število potrjeno okuženih skokovito raslo in do začetka tega tedna doseglo številko 40 oseb.

“Vsakodnevno sproti v skladu z dogovori z epidemiologi in našim znanjem delamo preglede, preseke. Seveda se tako kot v vseh ostalih domovih lahko zgodi, da je zaradi inkubacijske dobe lahko v ozadju še kaka situacija, ki bo pokazala na kak pozitiven izid, ampak očitno smo ključno situacijo uspeli posanirati,” ocenjuje Slavič.

Rdeča cona v domu na Taboru

Po njegovih besedah je zdravstveno stanje 25 potrjeno okuženih stanovalcev, ki se nahajajo v rdeči coni njihovega doma na Taboru, “relativno dobro”. Trije stanovalci se zaradi okužbe z novim koronavirusom zdravijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, o njihovem zdravstvenem stanju pa direktor ni mogel govoriti.

Kljub izpadu velikega dela zaposlenih trenutno po besedah Slaviča obvladujejo položaj znotraj doma, a obstoječe ekipe so izčrpane. “Težave so pri zagotavljanju svežih kadrov, predvsem izgorevanje se bo na dolgi rok pokazalo,” je dejal.

Na pomoč so med drugim poklicali upokojene delavce, danes pa bodo objavili tudi poziv prostovoljcem. “Seveda za take aktivnosti, ki ne posegajo v strokovne kompetence in zahtevno delo na oddelkih, ampak zgolj v delo, ki zagotavlja pomoč pri transportih, logistiki in podobno,” je pojasnil direktor.

Poudaril je, da bodo v domu sami naredi vse, kar je v njihovi moči. Ko bodo stanovalci potrebovali zahtevnejšo pomoč, pa bo vztrajal, da se jim to zagotovi v bolnišnici.

En bolnik s koronavirusom pri nas umrl

V UKC Maribor trenutno zdravijo 23 bolnikov z novim koronavirusom, od tega so trije na intenzivni negi. Prvič po 11. avgustu so v sredo tudi zabeležili smrt bolnika s tem virusom, je za STA danes potrdil vodja centra za odnose z javnostmi in marketing v tem kliničnem centru Janez Lencl.

Potrdil je tudi poročanje današnje izdaje časnika Večer, da se je v UKC Maribor pred dnevi okužil z novim koronavirusom bolnik, ki je prišel v ta klinični center zaradi drugih zdravstvenih težav. Gre za varovanca doma starostnikov v Slovenski Bistrici, ki je bil nameščen v sobo z bolnikoma iz Doma Danice Vogrinec Maribor in sta bila tu prav tako zaradi drugih težav, kasneje pa se je izkazalo, da imata covid-19. Omenjeni okuženi stanovalec doma starostnikov v Slovenski Bistrici zaenkrat ostaja v UKC Maribor, čeprav ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja.

Okuženih več kot 100 novih

So pa v sredo opravili 3070 testov na okužbo z novim koronavirusom, 104 so bili pozitivni, je vlada sporočila prek Facebooka. Umrl je en bolnik s covidom-19. Število aktivnih primerov okužb je prvič preseglo tisoč, trenutno jih je v državi 1026.

https://www.facebook.com/VladaRepublikeSlovenije/posts/3764725016889042

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.