06:29, sob, 20. Apr

Epidemija odnesla tudi največje martinovanje v Sloveniji





Zavod za turizem Maribor je danes zaradi razglasitve epidemije in pričakovanega nadaljnjega zaostrovanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa dokončno odpovedal organizacijo tradicionalnega martinovanja na prostem, ki velja za največji tovrstni dogodek v Sloveniji.

34. Martinovanje v Mariboru. FOTO: M. Pigac

Čeprav je bilo že nekaj časa jasno, da se bo mesto najstarejše trte na svetu vsakoletni prireditvi, na kateri se zbere več tisoč ljudi, moralo odpovedati, so iz zavoda danes tudi uradno sporočili pričakovano novico.

Množična obeležitev praznika vinarjev in vinogradnikov se v Mariboru že tradicionalno začenja prav na martinovo, 11. novembra ob 11.11, ko zbrane običajno nagovori župan, dogodek pa obogatijo s prihodom vinskih kraljic, trgačev in folkloristov ter predstavnikov vinskih redov in bratovščin. Martinovanje v središče Maribora že 37 let privablja velike množice ljudi iz mesta, regije in države, pa tudi številne tujce. Lani se je na osrednjem mestnem trgu po oceni zavoda za turizem zbralo več kot 15.000 ljudi, ki so okušali mlado vino okoli 40 vinarjev in kulinarično ponudbo različnih gostincev.

V Mariboru so se morali letos odpovedati že julijskemu prav tako tradicionalnemu postavljanju klopotca pred Hišo Stare trte na Lentu, so pa sredi septembra uspeli izpeljati 34. slovesno trgatev žlahtne modre kavčine. Ta je letos po besedah mestnega viničarja Staneta Kocutarja dala povprečen pridelek, okoli 55 kilogramov, medtem ko so lani natrgali rekordnih 106 kilogramov grozdja.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.