21:56, pet, 19. Apr

EU od začetka invazije evakuirala več kot 2000 ukrajinskih bolnikov





Evropska unija od začetka ruske invazije na Ukrajino usklajuje redne medicinske evakuacije ukrajinskih bolnikov, bodisi kronično bolnih bodisi poškodovanih zaradi vojne. Skupno je bilo do danes prek evropskega mehanizma civilne zaščite premeščenih več kot 2000 ukrajinskih pacientov v bolnišnice po vsej Evropi, med drugim tudi v Slovenijo.

“Pred več kot letom dni je EU začela organizirati medicinske evakuacije ukrajinskih pacientov, da bi razbremenila ogromen pritisk na ukrajinski zdravstveni sistem. Danes obeležujemo več kot 2000 uspešnih premestitev ukrajinskih bolnikov v bolnišnice po vsej Evropi. Skupaj rešujemo življenja,” je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Evakuacije dodatno podpira usklajevalno vozlišče EU Medevac Hub v poljskem Rzeszowu, kjer so bolniki deležni celodnevne zdravstvene nege. Vozlišče služi kot premestitveni center za paciente, ki so bili prepeljani iz Ukrajine na Poljsko po kopnem in nato iz vozlišča s helikopterjem v bolnišnice po Evropi, je sporočila Evropska komisija.

Doslej so bili ukrajinski bolniki premeščeni na zdravljenje v bolnišnice v 20 evropskih držav, in sicer Avstrijo, Belgijo, Češko, Dansko, Finsko, Francijo, Nemčijo, Madžarsko, Irsko, Italijo, Litvo, Luksemburg, Nizozemsko, Norveško, Poljsko, Portugalsko, Romunijo, Slovenijo, Španijo in Švedsko.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.