01:23, pet, 5. Jul

EU v preiskavo Facebooka in Instagrama glede zaščite otrok





Evropska komisija je sprožila uradno preiskavo podjetja Meta, v okviru katere bo med drugim ugotavljala, ali sistemi na njegovih družbenih omrežjih Facebook in Instagram spodbujajo vedenjske odvisnosti pri otrocih. V Bruslju niso prepričani, da je podjetje Meta storilo dovolj za zmanjšanje tveganj negativnih učinkov na zdravje mladih Evropejcev.

“Komisija je danes sprožila uradno preiskavo, da bi ugotovila, ali je podjetje Meta, ponudnik Facebooka in Instagrama, morda kršilo akt o digitalnih storitvah na področjih, povezanih z varstvom mladoletnikov,” je danes sporočila Evropska komisija.

V Bruslju so zaskrbljeni, da sistemi na družbenih omrežij Facebook in Instagram, vključno z njunimi algoritmi, morda spodbujajo vedenjsko odvisnost pri otrocih ter ustvarjajo t. i. učinek zajčje luknje. Gre za učinek, ki se pojavi, ko se uporabnikom na podlagi algoritma posredujejo med seboj povezane vsebine, kar v nekaterih primerih vodi do nevarnejših vsebin.

Komisija je zaskrbljena tudi zaradi metod zagotavljanja in preverjanja starosti uporabnikov, ki jih je uvedlo podjetje Meta. Te metode morda niso dovolj učinkovite, so ocenili.

Je Meta storila dovolj? 

“Nismo prepričani, da je Meta storila dovolj za izpolnitev obveznosti iz akta o digitalnih storitvah, da bi zmanjšala tveganje negativnih učinkov na telesno in duševno zdravje mladih Evropejcev,” je ob tem dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Gre za drugo preiskavo podjetja Meta, potem ko je komisija prvo začela aprila zaradi bojazni, da Facebook in Instagram ne preprečujeta širjenja zavajajočih informacij.

Evropska komisija bo v okviru uradne preiskave nadaljevala zbiranje informacij in dokazov ter se na podlagi slednjih odločila za nadaljnje ukrepe.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.