09:57, pon, 16. Maj

Evropske države uvajajo vse več omejitev za necepljene, ponekod uvajajo obvezno cepljenje proti covidu

Mnoge evropske države  se v zadnjem času soočajo z rekordnim številom okužb, predvsem s koronavirusno različico omikron Ob tem pa se države odločajo za vse več omejitev za necepljene, nekatere se odločajo za obvezno cepljenje, skrajšujejo pa tudi trajanje karanten.

Avstrija začne z obveznim cepljenjem za vse, ki so starejši od 18 let

Države uvajajo cepljenje za skupine, ki jih covid-19 najbolj ogroža ali pa za najbolj izpostavljene poklicne skupine.  Med državami, ki uvajajo obvezno cepljenje za vse, ki so starejši od 18 let, je Avstrija. Vlada je pripravila predlog ukrepa, ki ga mora še potrditi njihov parlament. Ukrep bo začel veljati s februarjem, vse do sredine marca bodo imeli prehodno obdobje brez kazni, nato pa sledijo kazni z globo od 600 do 3600 evrov. Izjeme bodo nosečnice in tisti, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov. Preboleli bodo izjema 180 dni.

Italija z obveznim cepljenjem za vse, ki so starejši od 50 let

V Italiji se morajo cepiti vsi, ki so starejši od 50 let. Od 1. februarja bo moral vsak, ki se ne bo cepil oziroma dobil poživitvenega odmerka, plačati sto evrov kazni. Ukrep velja za vse prebivalce Italije, ne le italijanske državljane. Izjema so le tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti. Od 15. februarja bodo starejši od 50 let v Italiji potrdilo o cepljenju ali prebolelosti v zadnjih šestih mesecih potrebovali tudi za prihod na delo. Že od lani je cepljenje obvezno za zdravstvene delavce ter za zaposlene v šolstvu in policiji.

FOTO: Pixabay.com

Grčija z obveznim cepljenjem za starejše od 60 let

V Grčiji so se odločili za  obvezno cepljenje za  tiste, ki so stari nad 60 let. Ukrep velja od začetka tedna, mesečna kazen za necepljene je sto evrov, zbrani denar bodo namenili za bolnišnice. Obveznega cepljenja za druge starostne skupine pa ne načrtujejo.

O obveznem cepljenju razmišljajo v Nemčiji

O obveznem cepljenju razmišljajo tudi v Nemčiji, vendar ustreznega zakona še niso sprejeli. Kot možen datum za sprejetje zakona se omenja marec, a ukrepu niso najbolj naklonjeni liberalci, sicer člani vladajoče koalicije. So pa konec lanskega leta v Nemčiji sprejeli zakon, po katerem se morajo do 15. marca cepiti vsi zaposleni v zdravstvu in sociali.

Francija  z dostopom do restavracij, dogodkov, javnega prevoza na dolge proge le cepljeni in prebolevniki

V Franciji bo čez nekaj dni dosedanje covidno potrdilo, ki ga dobijo cepljeni, prebolevniki in testirani, nadomestilo potrdilo o cepljenju. Dostop do restavracij, kulturnih in športnih dogodkov ter sredstev javnega prevoza na dolge proge bodo tako imeli le cepljeni in prebolevniki. Predsednik Emmanuel Macron je pred sprejetjem zakona javnost razburil z izjavo, da želi spraviti ob živce necepljene in jim kar se da otežiti življenje.

FOTO: Pixabay.com

Na Madžarskem prebolevniki ne bodo več izenačeni s cepljenimi

Na Madžarskem bodo s 15. februarjem spremenili pravila glede uporabe covidnega potrdila, v skladu s katerimi preboleli ne bodo več izenačeni s cepljenimi. Tisti, ki so preboleli covid-19, niso pa cepljeni, potrdila ne bodo več dobili.

Skrajšanje karanten

Zaradi velikega števila okuženih oziroma ljudi v karanteni zaradi stika z okuženo osebo in posledičnega pomanjkanja delavcev v nekaterih nujnih službah se je v zadnjih tednih več evropskih držav odločilo za skrajšanje karantene. V Avstriji so tako karanteno za tiste, ki so bili v stiku z okuženim, v začetku meseca skrajšali na pet dni, toliko po novem traja tudi v Angliji in Švici. Na Madžarskem, Portugalskem in v Španiji so jo skrajšali z desetih na sedem dni. V Franciji karantene za polno cepljene v primeru tesnega stika ni, če so pozitivni, pa se morajo izolirati za sedem dni.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *