13:26, tor, 16. Apr

Evropski poslanci o prepovedi na novo registriranih avtomobilov z motorjem na notranje izgorevanje





Evropski parlament bo danes v Strasbourgu glasoval o predlogih v zvezi s podnebnim svežnjem Pripravljeni na 55. Med drugim bodo evropski poslanci odločali o prepovedi na novo registriranih avtomobilov z motorjem na notranje izgorevanje do leta 2035. Parlament bo nagovoril tudi predsednik ukrajinske vrhovne rade, Ruslan Štefančuk.

Predlagane spremembe evropskega podnebnega svežnja

Potem ko so evropski poslanci večji del torkovega zasedanja namenili razpravi o predlaganim spremembam evropskega podnebnega svežnja, bodo danes sprejeli stališča o osmih predlogih v zvezi s tem načrtom. Poleg omenjenega predloga, ki daje časovnico koncu izdelovanja avtomobilov z motorjem na notranje izgorevanje, spremembe predvidevajo še reformo sistema trgovanja z izpusti, ki bi po novem vključeval tudi področja gradbeništva in transporta, sprejetje novega cilja EU glede ponorov ogljika ter oblikovanje novega sklada za pomoč tistim, ki jih najbolj prizadene revščina na področju energije in mobilnosti pri soočanju s povečanimi stroški.

Bodo tujci plačevali dajatve za izpuste, ki so nastali med izdelavo proizvoda zunaj EU?

Prav tako bi lahko po predlogih, o katerih bo glasoval Evropski parlament, tuji trgovci plačevali dajatev za izpuste, ki so nastali med izdelavo proizvoda zunaj EU. Stališča, ki jih bo sprejel Evropski parlament, bodo izhodišče za pogajanja z državami članicami.

Še pred temi glasovanji pa bosta evropske poslance nagovorila irski premier Micheal Martin, ki bo govoril v okviru cikla razprav To je Evropa, in predsednik ukrajinskega parlamenta Štefančuk, ki bo nastopil po predstavitvi sklepov iz izrednega vrha EU o Ukrajini, na katerem so voditelji sprejeli nov sveženj sankcij proti Rusiji.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.