01:36, sob, 10. Avg

Evropski večer v Mariboru





Sinoči smo spremljali Evropski večer v Mariboru, ki ga je sklical evropski poslanec Milan Zver. Skupaj s še šestimi sogovorniki, med katerimi sta sedela tudi Janez Janša in Franc Kangler, so razpravljali o razvojnih perspektivah Maribora, Slovenije in Evropske Unije. Strinjali so se, da jih imamo, a, da jih ne vidimo.

evropski-vecer-8

Sedem, Mariborčanom, Sloveniji in tudi Evropi znanih govornikov je soglašalo, da Maribor svojih danosti ne izkorišča dovolj, tudi zaradi neustreznega upravljanja mesta in države. Zato sklicatelj večera, Milan Zver, ni zgolj naključno izbrali tega mesta za takšđno omizje, ampak zatol ker je prepričan, da je Maribor zapostavljen “kar se teh javnih debat tiče o posameznih vprašanjih. Tudi o takšnih esencialnih vprašanjih kot so razvojne perspektive.” Želi si, da bi bilo tovrstnih debat ali omizij čim več, poudaril pa je tudi, da si je želel bolj konkretnega dialoga: “zato sem prvotno povabil še mariborskega župana in tudi predsednika vlade, vendar sta se opravičila.

evropski-vecer-3

Razočaranje nad njuno odsotnostjo je izrazil tudi Janez Janša, predsednik stranke SDS. Kot enega ključnih problemov v smislu razvoja, pa je izpostavil centralizacijo moči in denarja v Ljubljani. Spomnil je na nedavno vladno obljubo, da bo glavnemu mestu namenila okoli 300 milijonov evrov dodatnih sredstev. “Takšne pozornosti si ne zasluži le Ljubljana, ampak tudi druga slovenska mesta. Saj smo po ustavi vsi enakopravni. To, kar me pri vsem tem najbolj skrbi, pa je to, da drugi župani niso protestirali,” je med drugim dejal Janša.

evropski-vecer-janez-jansa

Na tej točki sta se strinjala z nekdanjim županom Francem Kanglerjem, ki je izrazil ogoršenje nad tem, da nihče od županov drugih mest ni protestiral, ko so Ljubljani obljubili toliko denarja. “Nič narobe, res je glavno mesto, ampak bojim se, da je teh 300 milijonov namenjenih za to, da bo Ljubljana izkoristila drugo finančno perspektivo in na ta način zagotavljala lastna sredstva. Oni imajo sedaj zagotovljena lastna sredstva, da bodo lahko velike projekte tudi 50 milijonske prijavili. Kaj pa ostane Kopru, Mariboru, Celju, Mursi Soboti in drugim občinam?” je med drugim dejal Kangler in izrazil zaskrbljenost nad tem, da trenutna mestna oblast premalo izkorišča evropske možnosti.

evropski-vecer-franc-kangler

Milan Zver (evropski poslanec in sklicatelj omizja) je med drugim opozoril na kohezijska sredstva, ki da predstavljajo skoraj četrtino vseh naložb v Sloveniji. “Te investicije so izjemno učinkovite in tako pomembno vplivajo na gospodarsko rast in razvoj,” je dejal in poudaril, da bi moral biti Maribor tako odprt, kot je bil pred leti: “Maribor je že v povezavi z Evropo kar dobro izkoriščal evropska sredstva, ki jih je imel na voljo. Postal je tudi Evropska prestolnica kulture… Jaz pričakujem ponovni spin, tovrstni, investicijski, tudi z evropskimi sredstvi.” Verjame, da bi si lahko tako Maribor kot Slovenija izborila še kakšen “večji kolač.

evropski-vecer-milan-zver

Teolog Ivan Štuhec je izpostavil predvsem identitetno krizo Maribora, ki – po njegovem – svoje identitete ne more na nogometu, ampak na pozitivnih, zgodovinskih osebnostih. “Dokler ne bomo našli pozitivnih likov in elementov, na katerih bomo gradili identiteto tega mesta, se bomo stalno ukvarjali z občutkom manjvrednosti, pa naj bo proti Ljubljani, Gradcu ali Zagrebu,” je prepričan.

evropski-vecer-6

Prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru Niko Samec je izpostavil ključno vlogo, ki jo pri razvoju mesta in regije lahko odigra Univerza: s povezovanjem z gospodarstvom. Poudaril je denimo, da ni rešitev nenehno povečevanje števila delovnih ur, “z povečevanjem nadur in tako naprej, ampak samo z vložkom znanja v storitev in produkt, ki v končni fazi pomeni – z obsegom istega dela – večji prihodek in večjo blaginjo za vse, ki v tej regiji živijo.
Uspešno gospodarstvo je srčika in motor vsake uspešne nacije, a smo žal zamudili že številne priložnosti,” se je strinjal lastnik podjetja Comtec Peter Kavčič. Ob visoki brezposelnosti pa predsednika kluba seniork in seniorjev pri SDS Zvonka Zinrajha skrbijo tudi (po njegovih ocenah) premajhna prizadevanja občinske in državne oblasti za dvigovanje kakovosti življenja starejših in mladih, ki “množično odhajajo v tujino. Aktualna mestna oblast se s tem ne zna spopasti,” je dejal. Dokaz temu pa naj bi bila zamujena priložnost za tisoč novih delovnih mest v IBM.

evropski-vecer-5

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.