02:18, čet, 18. Apr

Fajonova imenovala pet posebnih odposlancev





Zunanja ministrica Tanja Fajon je imenovala dve posebni odposlanki in tri posebne odposlance, in sicer za prihodnost Evrope, za Varnostni svet ZN, za Zahodni Balkan ter za podnebno in vodno diplomacijo. Na ta način želi ministrica zagotoviti prepoznavno in dejavno vlogo na nekaterih prednostnih področjih nove zunanje politike Slovenije.

Kot so danes sporočili z zunanjega ministrstva, je bil za posebnega odposlanca za prihodnost Evrope imenovan veleposlanik Iztok Mirošič. Opravljal bo naloge, povezane z Evropo, Evropsko unijo, Sredozemljem, južno in vzhodno soseščino ter z drugimi ključnimi in strateško občutljivimi vsebinami delovanja Slovenije v mednarodnem okolju.

Veleposlanik Franc But je bil imenovan za posebnega odposlanca za Varnostni svet ZN, ki bo opravljal naloge, povezane s kandidaturo Slovenije za nestalno članico VS ZN za obdobje 2024-2025.

Imenovani odposlanci so strokovnjaki za posamezna prednostna področja zunanje politike

Posebni odposlanec za Zahodni Balkan je postal veleposlanik Anžej Frangeš, veleposlanica Eva Tomič je bila imenovana za posebno odposlanko za podnebno diplomacijo, medtem ko je posebna odposlanka za vodno diplomacijo postala veleposlanica Tatjana Miškova.

Imenovani odposlanci so strokovnjaki za posamezna prednostna področja zunanje politike, ki pomagajo pri oblikovanju stališč in pridobivanju informacij z namenom boljšega in učinkovitejšega izvajanja slovenske zunanje politike, so pojasnili na MZZ. Pri tem sodelujejo z državnimi sekretarji, sektorji in službami MZZ ter z diplomatskimi predstavništvi v tujini.

Gre sicer za karierne diplomate, redno zaposlene na MZZ, ki imajo bogate mednarodne izkušnje, so še dodali.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.