03:18, ned, 7. Jul

Fajonova in Han odhajata na štiridnevni obisk v Južno Korejo





Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon in gospodarski minister Matjaž Han v sredo pričenjata štiridnevni obisk v Južni Koreji. Slovenija in Južna Koreja dobro sodelujeta na gospodarskem področju, okrepljeno pa bosta lahko sodelovali tudi na diplomatskem parketu v obdobju 2024-25, ko bosta obe nestalni članici Varnostnega sveta Združenih narodov.

Gre za nadaljevanje srečanj med državama na najvišji politični ravni in korak v smeri krepitve gospodarskega sodelovanja, so pred obiskom sporočili z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Južna Koreja je kot četrto največje gospodarstvo Azije namreč ena izmed najpomembnejših partneric Slovenije na tej celini.

Oba ministra bosta imela več srečanj na politični in gospodarski ravni. Ministrica Fajonova se bo sestala z gostiteljem, zunanjim ministrom Park Jinom in s predsednikom vlade Han Duck-soojem ter z nekdanjim generalnim sekretarjem ZN Ban Ki-moonom. Ministrica bo v Seulu še uradno odprla veleposlaništvo, ki je pričelo delovati lani.

Južna Koreja se je uvrstila na 28. mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije v blagovni menjavi

Vladno delegacijo bo po napovedih Gospodarske zbornice Slovenije spremljala delegacija predstavnikov desetih slovenskih podjetij iz različnih panog: letalske, turistične, prehrambne, IKT, pristaniške, športne in drugih. Podjetja se bodo predstavila na skupnem slovenskem paviljonu na enem najpomembnejših uvoznih sejmov, Slovenija pa bo organizirala tudi poslovno-investicijsko konferenco. Predviden je tudi obisk raziskovalno-razvojnega centra avtomobilskega podjetja Kia in srečanje z njenim vodstvom.

Slovenija je po podatkih javne agencije Spirit v letu 2022 v Južno Korejo izvozila za 71 milijonov evrov blaga, uvozila pa ga je za 370 milijonov evrov. S tem se je Južna Koreja lani uvrstila na 28. mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije v blagovni menjavi. Izrazito največji delež v trgovini med državama prispeva slovenski uvoz železa in jekla iz Južne Koreje.

V začetku meseca je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič sprejela delegacijo narodne skupščine Južne Koreje. Na srečanju o med drugim govorili o kandidaturah obeh držav za VS ZN, o katerih so še isti dan v New Yorku odločali predstavniki držav. Južna Koreja je do sedeža v azijsko-pacifiški skupini prišla brez konkurence, medtem ko je Slovenija za svoje mesto v Varnostnem svetu morala premagati Belorusijo.

Medtem ko Slovenija med prioritetami za svoj mandat v New Yorku izpostavlja boj proti podnebnim spremembam in vodo, se bo Južna Koreja najbolj osredotočala na varnostna vprašanja, posebej na Severno Korejo in grožnjo, ki jo predstavlja njen razvoj jedrskega orožja.

Fajonova se je lani v Ljubljani že srečala s posebnim odposlancem predsednika Južne Koreje Yoona Suk-yeola, njen predhodnik na Mladiki Anže Logar pa je Seul obiskal leta 2021. Kljub izraženim željam Ljubljane, da bi Južna Koreja odprla veleposlaništvo v Sloveniji, do tega zaenkrat še ni prišlo.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.